Euro-levelek

Az európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodókat segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót.

EURO-LEVELEK2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Euro-levelek


Aki vásárolt borjakat hizlal, hogyan kaphat húsmarhakvótát és különböző támogatásokat?
- Az egyszerűsített támogatási rendszerben a húshasznú szarvasmarhatartás támogatható, természetesen a regisztrációt el kell végezni. Takarmánytermő területtel viszont rendelkezni kell.
Az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben (SAPS) a húsmarhatartás után járó támogatást legelőterület alapján osztják szét. (A pontos metodika, ezáltal a támogatási összeg nagysága jelenleg még egyeztetés alatt van Brüsszellel.)

Anyatehén-támogatás esetén van-e (lesz-e) hús-tej keresztezés esetén valamilyen kritérium a vérhányad tekintetében?
- Nincsen kritérium.

Az állatsűrűségi mutató a támogatáshoz előírt követelmény vagy támogatási korlátként működik a vágóállat-prémium, illetve a borjastehén-prémium szempontjából?
- Az állatsűrűségi mutató előírt követelmény, de az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben (SAPS) a húsmarhatartás után járó támogatást legelőterület alapján osztják szét. (A pontos metodika, ezáltal a támogatási összeg nagysága jelenleg még egyeztetés alatt van Brüsszellel.)

Milyen európai uniós agrárpiaci szabályok vonatkoznak a húslóra?
- Nem tartozik a közösségi szabályozás hatáskörébe. Külön előírás nincs, közvetlen és piaci támogatásra nem jogosult.
{p}
Milyen EU-szabályok vonatkoznak az előnevelt csirkék napos korban történő telepítésére (férőhely, hőmérséklet, levegő stb. igény), későbbi elhelyezésére, majd kiszállítására?
- Külön jogszabály nincs, de az állat-egészségügyi, állatjóléti, higiéniai szabályokat ezen a területen is be kell tartani. Az állat-egészségügyi intézkedések az állatállományra és az ezzel összefüggő termelésre vonatkoznak az unióban, céljuk az állatok és az emberek egészségének védelme, vagyis a következő területek:
állatbetegségek megelőzése és leküzdése;
állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó higiéniai követelmények betartása;
takarmányozás;
állati eredetű melléktermékek;
állatgyógyászati készítmények;
az állatállomány védelme.
Az állatvédelem valamennyi területén lényegében már teljes mértékben azonosak az európai uniós és a hazai jogszabályi előírások, így, ha a magyar előírásokat ismerik, és ezeknek megfelelő tartási körülményeket alakítanak ki, valamint az állatokkal való bánásmód tekintetében a jogszabályokban megfogalmazott elvárásokat betartják, akkor meglepetés nem érheti a gazdálkodót.
Az állatszállításra használt járműnek meg kell felelnie az Állat-egészségügyi Szabályzat kiadásáról szóló 41/1997. (V. 28.) FM-rendelet 9. függelékében leírtaknak, valamint az állatszállításról szóló 13/1999. (IV. 28.) KHVM-FVM-rendeletben foglaltaknak. Ez utóbbi rendelet többek között tartalmazza a baromfi (pulyka, csirke stb.) szállításával kapcsolatos állatvédelmi követelményeket is. A jelenlegi állatszállításra vonatkozó jogszabályok még nem tartalmaznak a férőhelyre vonatkozó tételes előírásokat a baromfi esetében, azonban ez a közeljövőben változni fog. Az állatszállítás állatvédelmi szabályait tartalmazó EU-irányelv a következő férőhelyszükségleteket fogalmazza meg konténeres szállítás esetén:

      Kategória                 Terület

Naposcsibe                 21-25 cm2/csibe
Baromfi <1,6 kg        180-200 cm2/kg
Baromfi 1,6-3,0 kg    160 cm2/kg
Baromfi 3-5 kg          115 cm2/kg
Baromfi 5 kg>           105 cm2/kg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek