EURO-levelek

Az európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodókat segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót.

EURO-LEVELEK2004. 12. 10. péntek2004. 12. 10.
EURO-levelek


o Kötelező-e feletetni a saját állatállományommal azt a takarmánymennyiséget, amelyet a takarmánytermő területen termeltem? Ha például az állatállományhoz húsz hektár takarmányterület kell, és csak kukoricát termelek rajta (120 t), akkor az összes kukorica nekem nem kell, mert az állataim keveréktakarmányt esznek. A 120 tonnából valamennyit értékesítek, és a bevételből másfajta takarmányt veszek. Ez mehet-e így?
- A szemes kukorica támogatási szempontból a GOFR-növények közé tartozik, így vetésterülete nem számítható be a takarmánytermő területbe.

o A takarmányárak és a takarmányok összetétele tekintetében az uniós csatlakozás után milyen változás várható? Az unióban mekkora támogatás van ezen a területen?
- A takarmányárak mérsékelt növekedése várható. A GOFR-növények (kb. 35-37 ezer forint/ha) és a legelőterület pedig (kb. 17 ezer forint/ha) jogosult támogatásra az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerben.

o A kereskedelembe került hús szavatossági ideje az Európai Unióban három, nálunk hat hónap. Miért nem egységes?
- Az idén május 1-jétől egységes lett, mivel attól a naptól az unió szabályozása érvényes ránk is.

o A Körösök gátjait minden évben kaszálásra bérelni lehet. Jár-e erre a több ezer hektár területre támogatás a használónak?
- Nem, mert nem mezőgazdasági területről van szó.

o Vidékfejlesztési támogatásból részesülhetnek-e a termelői csoportok?
- Igen, azok a termelői csoportként elismert (vagy előzetesen elismert) szervezetek, amelyek megfelelnek a 85/2002. (IX. 18.) termelői csoportokról című FVM-rendeletben foglaltaknak, továbbá ha a csoport csatolta a pályázathoz az előzetes elismerésről, illetve az elismerésről szóló határozatot, az elismerés (előzetes elismerés) a csatlakozást követő időpontban történt, és a csoportban részt vevő gazdák (gazdaságok) száma eléri a 15 főt (gazdaságot).A csoport tagjai termékeiket teljes egészében a csoporton keresztül értékesítik [a 85/2002. (IX. 18.) FVM-r. szerinti kötöttség]. Az előzetesen elismert termelői csoport árbevétele legalább hatvanmillió, méhészet, juh-, kecske-, nyúl- és prémesállat-tartás, valamint dohány- és gyógynövénytermesztés esetében pedig harmincmillió forint. A támogatás mértékét minden termelői csoportra külön-külön állapítják meg.
A támogatást éves részletekben folyósítják, a termelői csoport elismerésének (illetve előzetes elismerésének) időpontját követő első öt éven keresztül a támogatást a csoport éves forgalmazott termelési értéke alapján kell kiszámítani, és ez nem haladhatja meg:a forgalmazott termelési értéke 5%-át az első, 5%-át a második, 4%-át a harmadik, 3%-át a negyedik és 2%-át az ötödik évben, legfeljebb 1 M euróig (250 M Ft); a forgalmazott termelési értéke 2,5%-át az első, 2,5%-át a második, 2%-át a harmadik, 1,5%-át a negyedik és 1,5%-át az ötödik évben, 1 M eurót meghaladóan (250 M Ft). A támogatás semmilyen esetben sem haladhatja meg egy csoportnál:az első évben a 100 ezer eurót (25 M Ft); a második évben a 100 ezer eurót (25 M Ft); a harmadik évben a 80 ezer eurót (20 M Ft); a negyedik évben a 60 ezer eurót (15 M Ft), az ötödik évben az 50 ezer eurót (12,5 M Ft).
Elismerhető költségek:adminisztrációs költségek; a szervezet megalakításával és elhelyezésével kapcsolatos költségek; a szervezet működésével kapcsolatos költségek; forgóeszköz-feltöltési költségek, amelyek a termelőktől átvett termékek árának, illetve a közösen beszerzett alapanyagok árának megelőlegezésére fordíthatók; piacra jutással kapcsolatos költségek; bérleti díjak, haszonbérlet; irodaberendezés; az ügyvivő személyzet költsége; közös költségek; jogi és igazgatási költségek; ingatlanok építése, beszerzése, új gépek, felszerelések beszerzése, általános költségek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek