Együtt fújja négy kamasz

A kecskeméti Fourtissimo zenekar húsvétkor Lajcsi Szuperbulijában szerepelt, a napokban pedig megjelent első nagylemezük.

FiatalokTóth Tímea2004. 04. 23. péntek2004. 04. 23.
Együtt fújja négy kamasz

Kuna Family néven aratta első - szó szerinti értelemben is - hangos sikereit a négy kecskeméti fiatalból álló fúvósegyüttes. A szülők előző házasságaiból testvérekké váló gyerekek közül az egyetlen lány, Ferencz-Kuna Valéria és a három fiú, Kuna Márton, Ferencz-Kuna Gyula és Kuna Bence kiskoruk óta zenélnek. A családfő, Kuna Lajos zenetanár oltotta beléjük a muzsika szeretetét, ő faragott igazi csapatot a négy egyéniségből, s a menedzser szerepét is betöltötte. Felesége ugyan nem fújja velük, de a háttérben értük izgul. A legkisebb csemete pedig életkoránál fogva még nem csatlakozott a családi zenekarhoz. A Kuna gyerekek immár Fourtissimo néven, de változatlan lelkesedéssel és tehetséggel dolgoznak az újabb sikerekért.
{p} Első hivatalos megmérettetésük az 1993-ban megrendezett Nemzetközi Barcsi Rézfúvós Kamarazenei Találkozón volt, ahonnan mindjárt nívódíjjal tértek haza, pedig szinte még ki sem látszottak a földből. Ezt követően egyre gyakrabban tűntek fel a hazai és a nemzetközi színpadokon. Passauban az 1995-ös nemzetközi rézfúvós kamarazenei versenyen a város különdíját nyerték el, méghozzá a felnőttek mezőnyében. Az igazi ismertséget az a harmincperces film hozta meg a zenekar számára, amelyet egy kecskeméti vállalkozó anyagi segítségével forgatott róluk a Duna TV.


{p} Ekkortájt már rendszeres fellépői voltak a hazai ifjúsági- és kulturális műsoroknak is, fel-feltűntek például a Cimbora, a Kölyökidő és a Csíííz adásaiban. Amikor 1996-ban a Budapesti Kongresszusi Központban a világhírű Canadian Brass rézfúvós kvintett a Kuna Familyvel közösen játszotta el a koncertet záró Lookin' Good, But Feeling Bad című számot, a fiatal tehetségek a komolyzene jeles hazai képviselői körében is elismerést vívtak ki maguknak.
{p} Idővel azonban az együttes bővülő repertoárjában mindinkább előtérbe kerültek a könnyedebb műfaj slágerei. Ezt a folyamatot erősítette az együttes formabontó stílusa, valamint a közönségsiker is. Az új irányzat látványos színpadi elemeket igényelt, így tánctanulmányokat kezdtek Varga Attila show-tánc-világbajnoknál. Eközben komolyzenei kurzusokra, fesztiválokra jártak, s a szakma legelismertebb pedagógusaitól, művészeitől tanulhattak. A zenekar fellépésein már nemcsak a gyerekek született zenei érzéke érintette meg a hallgatóságot, de egyre inkább érezhetővé vált a kiművelt szakmaiság is. 
{p} A Kuna testvérek 1996-ban a pozsonyi nemzetközi kamarazenei versenyen elsők lettek, s a nagydíjat is ők kapták. Ezt a bravúrt 1998-ban megismételték, majd 1999-ben a gálaműsor díszvendégeként szerepeltek. Ekkorra végérvényesen a könnyűzene felé fordultak. Úgy érezték, hogy ezzel a műfajjal teljesíthetik be igazi küldetésüket, vagyis, hogy tömegeket szórakoztassanak. Talán a világon is egyedülálló az a zenés-táncos produkció, amellyel járják az országot, és sokat szerepelnek külföldön is.


{p} A lemezkiadó (Universal Music) öt albumra kötött velük szerződést, az első épp a napokban jelent meg. Ennek anyaga alkotja koncertjeik gerincét, de nem fordultak el a komolyzenétől sem, ugyanis évek óta ápolják a kapcsolatot az orgonamuzsika "fenegyerekével", Varnus Xavérral, akinek minden jelentős koncertjén ott vannak, és közös felvételeket is készítenek.
(A Fourtissimo színes poszterét Műsormellékletünk hátlapján találjátok!

Ezek is érdekelhetnek