Százhúsz őszinte ember

Művészetre nevelni, és a művészet által nevelni - e jelmondat szellemében vezeti negyedik éve az értelmi fogyatékosok alkotótáborát Balogh József Fadd-Domboriban.

FiatalokWessely Gábor2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Százhúsz őszinte ember


Az egész ország területéről, 16 intézményből, százhúsz őszinte ember gyűlt itt össze. A jelzőt egy helyi diszkóstól kapták, aki, amikor a barátja megkérdezte tőle, hol fog dolgozni este, így válaszolt: "Megyek az őszinte emberek közé."
A táborlakók napközben dolgoznak, este szórakoznak. Ez is, az is kikapcsolódást jelent számukra az intézményi hétköznapok után. Kilenc mestertől tanulhatnak szövést, fafaragást, kosárfonást, csuhézást, gyöngyfűzést, bőrözést, foltvarrást, festést vagy agyagozást. Fiatalok és idősebbek is vannak közöttük, a táborvezető szerint a produktumok vegyesek: sok a saját örömükre szolgáló, egyszerűbb munka, de mesterművek is születnek.
Hasonló táborokat 12 éve szerveznek Magyarországon, tíz éve a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület égisze alatt, melynek Balogh József az alelnöke. Ő egyébként a Tolna megyei Iregszemcsén dolgozik, a Göllesz Viktor Gyógypedagógiai Intézet igazgatója, s 2001 óta javaslatára táboroznak az alkotáshoz kedvet érző értelmi sérültek a Tolna megyei üdülőfaluban. A tartalmas kikapcsolódást kiállítás zárja. Minden évben bemutatják a munkákat egy nyári fesztiválon is, a helyszín az idén Szolnok lesz.
A világon - az országok gazdasági fejlettségétől függetlenül - mindenütt 10 százalék közelében van az értelmi sérültek számaránya. Az ilyen fogyatékosság nem gyógyítható, de különféle életminőség-javító technikákkal megállítható a romlás. A táborvezető nem híve az elkülönítésnek, inkább a családszerű együttélést tartja megoldásnak. S ez a jövő útja.

Ezek is érdekelhetnek