Nyugodt vízen eveznek a lányok

Elcsendesedtek a hullámverések a szolnoki kajak-kenu-pályán, ahol a női kajakválogatott folytatja olimpiai felkészülését. A válogató versenyek során összeállt az a csapat, amely hazánkat az athéni olimpián képviseli.

FiatalokPalágyi Béla2004. 07. 02. péntek2004. 07. 02.
Nyugodt vízen eveznek a lányok


A közvélemény várakozása szerint a legnagyobb esélyesként. Fábiánné Rozsnyói Katalin úgy döntött, hogy a kiutazásig "kampánycsend" lesz, köszönettel vesszük, hogy lapunkkal kivételt tett. Aki ismeri a szakág meglehetősen zárt rendjét, az tudja, hogy Kati néni valamennyi versenyzőjét egyformán szereti. Mégis úgy hozta a sors, hogy egyéniben két versenyzője, Kovács Kati és Janics Natasa szinte vérre menően "gyilkolta" egymást a válogatóversenyeken. A sorsdöntő összecsapáson Natasa nyert 11 századmásodperccel.
Lehetett volna az edzések során bármelyikük javára ezt a villanásnyi időt "betenni a kajakba"? - kérdeztem Fábiánnét. Már a feltételezés ellen is tiltakozott. Mindig egy edzéstervből készültek - ez a felkészülési program viszont Kovács Katinak íródott, mert egyedül ő volt annyira maximalista, mint az edzője. Aki aztán az ő kottájából játszott, az a világ legjobbjának az edzésmunkáját végezte, és bárki mellé odaállhatott. Nem mindenki volt képes annyit tréningezni, mint világbajnoknőnk, számolgattak, osztottak-szoroztak a lányok a különböző egységekben, mennyi lesz elég a bekerüléshez; hanem aztán jött Janics Natasa, akinek az egyetlen esélye az olimpiára való kijutásra az 500 egyes volt. Mindent egy lapra tett fel, belehúzott, és kijutás lett a vége.
{p}Egy "aranycsapatba" bekerülni persze nagy kihívás. Megpróbálkozott vele párosban a Paksy Tímea-Benedek Dalma kettős is, nem is sikertelenül. Válogatóversenyeken legyőzték a világbajnok Bóta Kinga-Szabó Szilvia párost, és úgy látszott, Athénig meg nem állnak. Fábiánné ekkor előhúzta a Kovács-Janics duót, és a kiküldetés ezzel el is dőlt. Az edző szerint ez sem volt minden előzmény nélkül. Sevillában, a márciusi felkészülés során Janics Natasa már evezett együtt párost Szabó Szilvivel, ám akkor még a honosítása folyamatban volt, így ez a kaland nem volt több, mint a beteg Bóta helyettesítése. Amikor aztán a NOB is jóváhagyta, hogy a szerb kislány magyar színekben induljon, számolni kellett vele. Hogy min múlott az a 11 századmásodperc? Fábiánné szerint talán a géneken. Vagy azon, hogy Janics berúgta a hajóját a célba, Kati viszont nem, mert soha nem volt rá szüksége, úgy nyerte a világbajnokságok egész sorát. Kovács Kati mindent megtett a sikerért, vagy még annál is többet.
Natasa hat éve dolgozik mostani edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin keze alatt, négy évvel ezelőtt szerb színekben éppen hogy csak lecsúszott a dobogóról - 17 évesen. Mikor megérkezett, kétezren nem tudott kilenc perc alá kerülni. Most a nyolc harmincat ostromolja. Sikeres versenyző volt az édesapja is, aki két éve autóbalesetben meghalt, versenyzett az édesanyja is, forgatják a lapátot fiútestvérei, és amikor megszerezte az olimpiai kvótát, sírva borult az edzőnője nyakába. Aki viszont Kovács Katit vigasztalta volna, ő azonban azt mondta: "Kati néni, nem kell engem sajnálni!" Hát valahogyan így mentek a dolgok. Azért akármi is lett a vége, rokonszenves volt, ahogy a Kati néni csapatából kikerült Paksy Tímea Benedek Dalmával "összekapta magát" és a kiküldetésért kőkeményen harcba szálltak, miközben Európa-bajnokok lettek!
{p}Hát persze, hogy megkérdeztem, mi volt az oka annak idején a kenyértörésnek. Kati néni szerint ennek szakmai és alkati oka volt, nevezetesen az, hogy Tímeát csak "stroke"-ként, azaz vezérevezősként lehetett használni. Le kellett volna lassítani, meg kellett volna nyújtani a lapátját, másként a többiek nem bírták követni. Az edzőnő Paksyt tehetséges versenyzőnek tartja, amikor a váláskor megkérdezte, "Kati néni, akkor befejezzem?", a válasz az volt, dehogy is fejezd, sok szép sikert fogsz még elérni. Szupertehetség, de nem zavarja, ha edzésen a sor végén lapátol. Még most is a csapatban lehetne, ha nem a tizenkettedik helyet nézi ki magának a tréningen, hanem mondjuk a nyolcadikat...
Azért egyvalamit szögezzünk le: a sportág szakvezetése is jelesre vizsgázott korrektségből. Jól megkeverhették volna a vizet, ha tartják magukat ahhoz a döntésükhöz, hogy az egyesben rajtoló versenyző nem indulhat párosban, mivel Athénben a két 500-as szám között alig egyórányi idő van. Ebben az esetben Janics Natasa nem lehetne ott a rajtnál Kovács Katival. Vagy ha igen, az egyes indulást kellene feladnia. Az elnökség felülbírálta magát, és úgy döntött, megbízik Natasában, nevezi mindkét számra. Ezt pedig felfoghatjuk úgy is, mint Fábiánné sportdiplomáciai győzelmét. Ami, ha beválik, mennybe küldi a döntéshozókat, ha azonban nem, még számos vita forrása lehet. De hát erre ma senki nem gondol, a női kajak egyes aranyérmét 85 százalékban biztosra veszi az ország. A második helyezett sportág jó negyven ponttal van lemaradva...

Ezek is érdekelhetnek