Athénban minden működik

Ledobta magáról a munkásruhát, messzire hajította a védősisakot, nagyot csapott a levegőbe, s teli torokkal hozta a világ tudtára: We have done it! Megcsináltuk!

Fiatalok2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Athénban minden működik

Helyszíni tudósítónk, Árvay Sándor jelentése a XXVIII. nyári játékokról

A hazai tévénéző talán nem is látta a jelenetet, hiszen a hivatalos megnyitó előtti program bevezetése volt ez, amikor az építőmunkásból egy mozdulattal rendezővé öltözött át a műsorközlő - jelezve ezzel a világnak, hogy Athén készen áll az olimpia vendégül látására.Ha valaki más bolygóról érkezve csak most csöppent volna közénk, az is érzékelhette e röpke jelenetből a görögországi vetélkedő előkészületeinek minden rezzenését, minden részletét. Az építkezésekkel kapcsolatos, a bizonytalanságot sugalló, a kétkedést tükröző híreket, a NOB-vezetők ellenőrző vizitjeit s udvarias csomagolásba tekert kritikus szavait, a helyiek nyugalomra intő válaszait, állandó ígérgetéseit. S azt a büszkeséget is, amivel most égnek-földnek bebizonyították: képesek az olimpia megrendezésére, működő rendszert adtak át a világméretű vetélkedő nyitányára.Másról sem szóltak a XXVIII. nyári játékokkal kapcsolatos korábbi híradások, mint a kaotikus szervezetlenségről, az áramkimaradásokról, a sportlétesítmények hiányáról, a kapcsolódó beruházások, az építkezések késéséről - a Last minute olimpiáról.Lassan félidős athéni tapasztalatok alapján, a hely szelleméhez igazodva illene módosítani az elnevezésen, az, ismerjük be, igazságtalan címkézésen: szirtaki olimpia... Mint Zorba tánca.

{p} Lassan kezdődik minden, s fergeteges ritmusú fináléba torkollik.Hogy e táncrend valóban csak az utolsó pillanatra állt össze, a házigazdák sem tagadják. Minthogy azt sem vitatják, hogy akad bőven olyan is, amit terveztek, ám mégsem készült el. Ettől azonban az olimpia működik, a szereplők, a vendégek semmiben nem szenvednek hiányt - csupán a "csomagolás", a tereprendezés maradt el néhány helyszínen, az utolsó pillanatban telepített fák, bokrok kókadoznak néhol a melegben, a frissen lerakott főkockákon látni, hogy még nem kötődnek a talajhoz, paravánok takarják el diszkrét módon a kíváncsi tekintetek elől az ott ragadt gépeket, felvonulási területeket.Az olimpiai helyszínek azonban csillognak-villognak.Vajda László, aki egy esztendeje a görög stáb tagjaként a helyszínen segíti a rendezőbizottság munkáját, némi elégtétellel a szavaiban jegyzi meg:- Nem hittek nekem otthon, amikor folyamatosan mondtam, nem a kincstári optimizmus beszél belőlem, de tudom, hogy készen lesznek, hogy rendben megkezdődhet az olimpia, minden tökéletesen működni fog. Mindig csak azt kaptam vissza: persze, hogy ezt szajkózom, hiszen ők fizetnek, mi mást mondhatnék ATHOC-alkalmazottként?Milyen az olimpiai élet Athénban?A tudósító már az érkezéskor meglepődik: a szokásos akkreditációs tortúra, akárcsak négy éve Sydneyben, ezúttal is frappáns gyorsaságú. Versenyző, közreműködő, újságíró, s minden hivatalos vendég szinte percek alatt jut ki a repülőtérről, s a szervezők autóbuszaival gyorsan eljuthat az olimpiai faluba, vagy valamelyik hivatalos szállodába. - A görögök nem szégyelltek tanulni, nem restellték alkalmazni a korábbi játékokon bevált gyakorlatot - mondja dr. Schmitt Pál, a MOB elnöke, aki a Szabad Föld kérésére öszszegezte a nyitány tapasztalatait. - Más helyszíneken általában a negyedik napra rázódott össze a rendezői stáb, akkora állt össze minden, akkorra kezdett el igazán jól működni a hatalmas gépezet. Athénban az első naptól zökkenőmentes a rendezés.

{p} Hatalmas logisztikai feladat például a közlekedés megszervezése, illetve a város napi életritmusához igazítása. Görögországban duplán nehéz volt sikeres megoldást találni, hiszen Athénban olimpia nélkül is hatalmas káosz szokott kialakulni az utakon. Nem csupán a légszennyezéstől óvó környezetvédelemi döntés volt például korábban a páratlan és páros rendszámú gépkocsik közlekedésének eltérő napokra osztása, hanem forgalomszervezési szempontok miatt is jól jött az athéniaknak, hogy egy időben lényegesen kevesebb kocsi tülekedik az utcákon. Ehhez képest a görögök most, úgy tűnik, meghallgatták a kérést, s a játékok idején igyekeznek tömegközlekedési eszközöket használni, nemcsak a versenyhelyszínekre való kijutáshoz, hanem a "civil" utazásaikhoz is. Azt is igen fegyelmezetten veszik tudomásul, hogy vannak lezárt utcák, s az autópályák egyik sávját is csak az olimpiai járművek használhatják. A metró gyors és tiszta, sűrűn közlekedik, s a legtöbb olimpiai létesítmény átszállás nélkül elérhető valamelyik járattal. Ha nem közvetlenül, akkor azonnali csatlakozást kínáló olimpiai expressz buszjáratok indulnak a metróállomásoktól.

{p} Rengeteg tábla, utcai eligazító felirat, nyomtatvány és prospektus, amely mind-mind az olimpiai utazásban segíti a hazai és külföldi utazót. S aki nem igazodik el a térképeken, azt városszerte egyenruhás önkéntesek segítik a tájékozódásban, keresse akár a stadiont, a buszmegállót, szállodáját, a bedekkerben olvasott kis kávézót, vagy a Plaka sikátorainak valamelyik kiülős kocsmáját. Sört, üdítőt, újságot, kávét egész éjjel vehet az egész napos utazásban, szurkolásban megfáradt vendég - egyszer sem fordult még elő, hogy tudakozódására ne angolul kapott volna választ, pedig a kérdezettek között volt fiatalember és aggastyán, gyroszárus, buszsofőr, motoros diák és bolti eladó egyaránt.Olvastam korábban, hogy a görög metropolis 35 millió eurós tisztasági kampányba kezdett az olimpia előtt - igyekezvén megszabadulni a "piszkos város" kétes értékű világhírnevétől. Nos, jelentem, a több száz új kukásautó immár a városkép velejárója, látni a nemrég felállított szeméttartókat, a járdák egy részére speciális, rágógumi-eltávolító réteget tettek, s egyáltalán: a szemét visszaszorult, Athén a csinos, kifejezetten tiszta arcát mutatja ezekben a kánikulai napokban.Görögország büszke arra, hogy hazatért az olimpia.

{p} Nem két fillérbe került, hogy büszkék lehetnek - a rendezésre fordított összeg az eredetileg tervezett 5,7 milliárd euróval szemben jóval tízmilliárd felett lesz -, ugyanakkor számos olyan fejlesztés történt, infrastrukturális, közlekedési vagy egyéb beruházás épült, amire olimpia nélkül még évtizedeket várhattak volna az athéniak.Ilyen beruházásnak tekinthető a számtalan sportlétesítmény is. Immár egyhetes "tanulmányútja" során a helyszíneket munkaköri kötelességből felkereső tudósító saját tapasztalatából állíthatja: korszerű, nem hivalkodó, de mindenképpen praktikus stadionok, csarnokok készültek az olimpiára. Megközelítésük, belső közlekedésük, használatuk a néző, a versenyző, a kiszolgáló személyzet és persze az újságírók számára is áttekinthető. A létesítmények egy része a régi felújításával vagy más célt szolgáló épületegyüttes átalakításával született. A Helliniko sportközpont például az egykori repülőtéren, az irányítótorony tövében helyezkedik el, s a kifutópályákon épült a baseball- és szoftballstadion, valamint a vadvízi kajakosok szlalomterepe, az egyik hatalmas hangárt szabták át vívó- és kosárlabdacsarnokká. A többcélú hasznosításra már most gondoltak: a kézilabdameccseknek otthont adó Faliro sportzóna impozáns csarnokában például csak mobil lelátók vannak - vélhetően az olimpia után kiállítási helyszínként vagy hatalmas bemutatóteremként, esetleg kongresszusok, koncertek, nagy rendezvények otthonaként funkcionál majd.

Ezek is érdekelhetnek