Ritmusok - érzések

E heti kínálatunk: Faithless, Reflex, Maroon5.

FiatalokBorzák Tibor2004. 08. 27. péntek2004. 08. 27.
Ritmusok - érzések


Faithless
A Sziget Fesztiválra visszatérő vendég, az angol Faithless nemrég adta ki negyedik, No Roots című albumát. Európa legkiválóbb elektro-dance formációja hozza a szokott formáját, de egyes vélemények szerint eddig ez a legjobb produkciójuk. Érezhető is rajta a tudatosság, például a szerkezetet tekintve, ugyanis 8 + 7 arányban oszlanak el a szerzemények, mintegy két részre osztva a lemezt. Rollo és Sister Bliss ezúttal is magasra tette a lécet, amit sikerül is átugorniuk. Ebben segítségükre vannak barátaik, köztük Maxi Jazz és Dido. Ez utóbbi énekesnő időközben óriási sztárrá nőtte ki magát két szólóalbumával, de ettől függetlenül nem fordított hátat a csapatnak, és a címadó dalban feltűnik a hangja. A Faithless saját bevallása szerint mondanivalóját tekintve legújabb lemezét tartja az eddigiek közül a legkomolyabbnak. Valóban érezhető egyfajta szociális és politikai érzékenység a szövegeken. A Mass Destruction című szerzemény például arról szól, hogy a rasszizmust a félelem, az irigység és a tehetetlenség tömegpusztító fegyverének is lehet nevezni. (BMG/Cheby)

Reflex
Két vidám fiú mosolyog a lemezborítóról. Szabó Péter és Zelkó Tivadar duóját Reflexnek hívják. Eddig nem hallottunk róluk, de ez alapjában véve nem is csoda, hiszen annyi zenekar alakul mostanság, hogy képtelenség követni tevékenységüket. Az ember csak kapkodja a fejét, s ez arra is vonatkozik, amikor nagy hirtelen eltűnnek a süllyesztőben a szép reményű duók, triók, kvartettek. Nem is könnyű talpon maradni ahhoz, hogy befusson valaki, nem feltétlenül elég a szerencse. Tudni kell zenélni, s nem árt a képzett énekhang sem. A Reflex megalkotója (divatosabb szóval: producere) Lányi Lala, akit elsősorban a Kozmixból ismerünk, ám újabban Baby Gabinak is besegít szentimentális duettjeibe. A fiúk a könnyebb végét fogják meg: fülbemászó slágerekkel próbálkoznak, illetve népszerű elődeik közönségsikereinek feldolgozásával. Így kerül a képbe a Bikini (Mielőtt elmegyek), a Beatrice (Azok a boldog szép napok) és Flipper Öcsi (Homokot szór). A Reflex saját dalai túlságosan édeskések, s hogy lesz-e rájuk igény, illetve sikerül-e életben tartani a duót, azt kizárólag a közönség dönti el. (BMG)

Maroon5
Nemcsak nálunk, hanem a világ másik felén is új neveket kell tanulgatni a popzene területén. Annak ellenére, hogy a fiúzenekaroknak leáldozott a csillaguk, mégis alakulnak ilyen formációk. Vagyis pontosítsunk. Milyen zenekar is lehetne az, amelyik fiúkból áll? Hát természetesen fiúzenekar. Ez az elnevezés viszont a "nyálas" bandák esetében terjedt el, de itt és most ezt felejtsük el. A Maroon5 ugyanis nem tartozik közéjük. A 2002 nyarán feltűnt csapat ugyanis igényes muzsikát játszik, méghozzá a funky és a soul klasszikus elemeit ötvözi a modern hangzásokkal. Ettől lesz olyan, hogy az ember azonnal felkapja a fejét, ha meghallja játékukat. Így volt ezzel a szakma is: végre egy eredeti banda. Az amerikai srácok This Love című száma pillanatok alatt felkúszott a slágerlisták élére, most meg a She Will Be Loved hódításának vagyunk tanúi. A szemtelenül fiatal és feltűnően tehetséges fiatalokból álló öttagú formáció (Adam, Ryan, Jesse, James és Mickey) tavaly megjelent debütáló albuma, a Songs About Jane az óceán túlpartján már platina, hozzánk nemrég jutott el, de hasonló sikerre számíthat. (BMG/Octone)

Ezek is érdekelhetnek