Ritmusok - érzések

Reflektorfényben: Brandy Norwood, Dopeman és az Inner Circle

FiatalokBorzák Tibor2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Ritmusok - érzések


Amerika
Szemtelenül fiatal, mindössze huszonöt éves. Az amerikai hip-hop sztár, Brandy Norwood tizenöt esztendősen kezdte a pályáját, ez a negyedik albuma, és megkapta már a Grammy-díjat is. Afrodisiac című új korongjáról így nyilatkozik: "Ez egy különleges lemez számomra, hiszen az elmúlt évek során sok mindenen mentem keresztül, és ezek a dolgok hozzásegítettek ahhoz, hogy zenei értelemben is kreatívabb megoldásokhoz nyúljak." Valóban érezhető a változás, hiszen az új számokban rengeteg az érzelem, a szenvedély, a boldogság és a fájdalom. (Vajon min mehetett keresztül ezt a törékeny leány?) Brandy korábbi lemezein a technikai megoldásoké volt a főszerep, most pedig énekhangját helyezi előtérbe, de hát ez így természetes. Első befutó nótája a Talk About Our Love, melyet Kanye West hip-hop-hírességgel ad elő, aki társszerzőként besegített a Where U Wanna című számba is. És ha már a vendégművészeknél tartunk, meg kell említeni Atlanta MC és T. I. nevét is, akik fantasztikusan rapelnek. Brandy új albuma az eddigiek közül a legjobb, nem véletlenül tartják sokan mérföldkőnek. (Warner Music/Atlantic)

Józsefváros
"Ki ez a gusztustalan állat? Dopeman a nevem, a k... anyádat." Így mutatkozik be a józsefvárosi rapper, akinek munkásságát több platina- és aranylemezzel ismerte már el a szakma. Aki nem hiszi, láthatja is a lemezborítón, ott ül mellettük. Két éves hallgatás után A telep csicskája címmel készített új lemezt Pityinger László, azaz Dopeman, aki korábban Ganxsta Zoli bandáját erősítette, és egyengette a Fekete Vonat, Majka és MC Ducky útját. A "csicska" albuma máshonnan ismerős szerkezetet követ, az interlude-ok egészen eredeti gondolatokat, önvallomásokat tartalmaznak, a dalok pedig szókimondóak, vagyis nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tűzdeltek. Különösen hangzik, de két slágergyanús felvétel is szerepel a kínálatban. Erre nyilván azért van szükség, hogy valamelyik bekerülhessen a rádióba. A Police legnagyobb slágere, az Every Breath You Take be is került, ezúttal magyar szöveggel és Emilio társaságában szól. Néhány éve Puff Daddy már feldolgozta, úgyhogy ez a mostani verzió egyáltalán nem számít nagy durranásnak. Az LGT Ugye, mi jó barátok vagyunk című örökzöldjéhez, illetve refrénjéhez is bátorság volt hozzányúlni. (Warner Music/Magneoton/La Mafia

Jamaica
Gyönyörű napsütés, tengerpart, pálmafák, hűsítő koktélok - és reggae muzsika. Hát így el lehetne viselni a nyarat... De ez nem adatik meg mindenkinek. A felsorolt kellékek közül a zene viszont bárki számára elérhető, aztán be kell hunyni a szemet, és lehet álmodozni a kubai, jamaicai vagy a floridai nyárról. A reggae ütemes, temperamentumos, lüktető dallamokkal teli, a szövegnek sem kell mélyenszántónak lennie. Elég néhány fülbemászó "la la la", meg "la di da" és máris jöhet a lazulás. Ezt az elvet követi a jamaicai illetőségű Inner Circle nevű formáció, melynek öt tagja igazán nagyszerűen ért a szórakoztatáshoz. Bizonyítják ezt slágereik, köztük a Bad Boys, a Sweet (A La La La La Long). Ez utóbbi nótát még mindig harsogja a rádió, főleg nyáron, most új változatban. A zenekar nemrég megjelent, The Best Of Inner Circle válogatáslemezén húsz felvétel sorakozik, köztük a már említett sikerszámok, még a Beatles Ob-La-Di, Ob-La-Da című szerzeményének feldolgozása is helyet kapott, mintegy bizonyítékul arra, hogy a nagy elődöktől sem állt távol a "halandzsázás". Az Inner Circle albumán öt vadonatúj dal is hallható, hogy legyen miből kiválasztani az aktuális slágert. (Warner Music/WEA)

Ezek is érdekelhetnek