Nyolc szakág egy szövetségben

Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség negyvenéves, civilben gépészmérnök - a minap négy évre újraválasztott - elnöke Dunaújvárosból irányítja a nyolc szakágat felölelő szövetséget.

FiatalokFábián István2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Nyolc szakág egy szövetségben


- Önt mikor "találták meg" erre a posztra?
- Tavaly ősszel feszültség alakult ki a régi és az új elnökségi tagok között, majd az elnökkel együtt többen is lemondtak. Valaki bedobta a nevem, mivel tudták, hogy régóta benne vagyok a körben különböző posztokon, és novemberben megválasztottak. Vérbeli motoros vagyok, aki, ha teheti, két keréken közlekedik.
- Valóban nem kap egyetlen fillér állami támogatást sem a szövetség?
- A nyolc szakágban több mint száz egyesület a szövetség tagja, és évente jó kétszáz rendezvényünk van. Mintegy ezer regisztrált versenyzőt, csaknem hétszáz sportbírót tartunk nyilván. Ezek a számok már önmagukban sejtethetik, hogy nem kis szervezetről van szó, és rengeteg az adminisztrációs munka. Az állam a maga szerény módján támogat bennünket. Arra, hogy a versenyzők megfelelő támogatást kaphassanak a MAMS-tól, a teljes felépítést meg kell változtatni. A szövetség, mint ahogy a nevében áll, a versenyzők és versenyrendezők, illetve motorosok tömörülése. Amennyiben a tagok csak karba tett kézzel nézik, hogy mi történik, a vezetőség kevés ahhoz, hogy egy ekkora tagságot számláló szövetséget jól működtessen. A pénztelenség miatt továbbra is csak felvillanásai vannak a sportágnak, például Talmácsi Gábor sikere, a salakmotoros csapat-vb; úgy látszik, a fiatalok nem érik utol a tapasztaltabb versenyzőket. Sok minden persze nem pénzkérdés. A pénz ugyanis a rendet, az odaadást és a következetességet szereti, ezt várják tőlünk a lehetséges támogatók...

Ezek is érdekelhetnek