Olimpia dopping nélkül

Nem is olyan régen írtunk már egy hosszabb anyagot a XII. paralimpián induló magyar sportolókról, ám az elmúlt hetekben oly sok új információt kaptunk az ötkarikás játékokról, hogy érdemes ezeket is megemlíteni.

Fiatalok2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Olimpia dopping nélkül


Először is a pénz: nyilvánosságra került, milyen díjazásban részesülnek a magyar paralimpikonok. Már az is nagy szó, hogy az állam igenis honorálja a sikeres szereplést, hiszen ez éppenséggel nem megszokott a hazai paralimpia történetében. Sokáig egy fitying sem jutott rá, aztán négy évvel ezelőtt még csupán a dobogósok kaptak pénzt, míg most már a negyedik és ötödik helyezetteket is elismerik anyagilag (hogy a szintén pontszerzőnek számító szegény hatodikok miért maradtak ki a szórásból, azt sajnos senki sem tudja megmondani). A lényeg: a paralimpikonok harminc százalékát kapják meg az augusztusban olimpiai helyezést elért sportolók jutalmának, így Nagy Tímea vagy éppen Vörös Zsuzsa tízmillió forintot érő aranya után egy hasonló teljesítmény a fogyatékos versenyzőknek hárommilliót hoz, míg az ötödik pozíció 1,2 millió forintot kóstál. Ráadásul remények szerint a paralimpikonok igencsak megterhelik majd a kasszát, hiszen tizenkét-tizenöt éremben reménykednek.
Elsősorban az úszás, a vívás és a cselgáncs hozhat magyar győzelmet. Persze esélyekről beszélni itt sem könnyű, hiszen a játékokon 143 nemzet mintegy négyezer sportolója vesz részt. Nem túlzás arról beszélni, egy hónapon belül Athént másodszor is megszállják a külföldiek. Természetesen a magyar szurkolók sem maradnak le az aranyakról: bár a turisták többsége már rég hazatért Görögországból, a televízió azért közvetít az újabb olimpiáról. Nem a nyáron látott monstre-adások lesznek, de tíz percben minden este megnézhetjük, kik szereztek érmet a magyarok közül. Sőt azt is láthatjuk, ahogy a megnyitón Szabó András viszi a magyar zászlót - a csörgőlabdában induló sportember amúgy nem rutintalan, immár hatodik olimpiájára készül...
Aki kíváncsi rá, illetve kíváncsi élőben is a többi magyarra, az szeptember 16-án, vasárnap látogasson ki a Millenáris parkba, csörgőlabda- és bocsabemutatóval egybekötött ünnepségen ekkor búcsúztatják a fogyatékos olimpikonokat.
Érdemes lesz tehát végigkövetni a tizenkét napos versengést, elvégre várhatóan megint szereznek majd három-négy aranyat a honi versenyzők - és bár az augusztusi nyolc elsőséget nem lesz könnyű túlszárnyalni, biztosak lehetünk benne, tökéletes olimpia vár ránk. Ezek a sportolók ugyanis még nem nagyon ismerik azt a szót, hogy dopping... Pedig ők a mindennapi életben is rá vannak szorulva a teljesítménynövelő jó szóra, anyagi elismerésre, az egzisztenciális biztonságra. Nekik az ilyenfajta dopping az élet maga.

Ezek is érdekelhetnek