Ritmusok - érzések

E heti kínálatunk: a Szex és New York tévésorozat nótái, a Hirtelen 30 című film zenéje, a Red Hot Chili Peppers dupla koncertalbuma.

FiatalokBorzák Tibor2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Ritmusok - érzések


Sorozat
Hogy a Szex és New York című tévésorozat óriási népszerűségnek örvend, az nem lehet véletlen. Az amerikai filmesek mindent előre kiszámítottak: a témákat, a szókimondó párbeszédeket, a figurákat. És a négy vidám barátnő szerepére is jól választottak színésznőket: Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Kim Cattrau és Cynthia Nixon nemcsak szexis, hanem tehetséges is. A HBO után most a Viasat tűzte műsorára az epizódokat. És ideje volt már, hogy piacra dobják a filmzenét tartalmazó lemezt is. A válogatás tizenhárom felvételből áll. A nyitódal a legdögösebb, és persze a legstílusosabb is, Tom Jones Sexbomb-ja ezúttal Peppermint Jam remixében és Mousse T. közreműködésével szólal meg. Valamennyi szám elhangzott már a filmsorozatban. Nyilván, aki a képernyőn követi a lányok sztorijait, nem a zenére koncentrál. S talán nem is szaladnak a lemezboltba, hogy megvegyék az egy albumra gyűjtött betétdalokat. A húzónév Tom Jones, rajta kívül talán még Missy Elliot és Moloko neve ismerős a könnyűzenében jártasoknak. Ráadásként a Groove Armada a Szex és New York zenei témáját játssza - kár, hogy nem azt a verziót, amelyik a főcímben szokott elhangzani. (Warner Music/London Records)

Film
Nem tudni, meddig törték a fejüket az amerikai filmesek, míg kitalálták a 13 Going On 30 (nálunk Hirtelen 30) című produkció történetét. A Doktor Szöszire hajazó sztori: Jenna Rink 13. születésnapján azt kéri az élettől, hogy csinos legyen és népszerű. Ám egy iskolai megalázó élmény után megváltozik az óhaja, szeretne mielőbb felnőtt lenni. Kívánsága valóra is válik: másnap már 17 évvel későbbi énjének testében ébred fel, és jönnek a különös helyzetek, vagyis pereg a vígjáték. Egy ilyen magvas mondanivalóhoz jó zene is kell, legalább arra kapják fel a fejüket a mozinézők. A Hirtelen 30 filmzenéjét tartalmazó korongon 13 szerzemény kapott helyet. Vannak köztük ászok, mint például Whitney Houston, Madonna, Billy Joel, Vanilla Ice, Belinda Carlisle, Talking Heads, az viszont már más kérdés, hogy miért éppen azokat a számokat választották tőlük, melyek ezúttal háttérzeneként élednek meg újra. (Warner Music/Hollywood Records)

Koncert
Az utóbbi néhány esztendőben hatalmas lendületet vett a kaliforniai illetőségű Red Hot Chili Peppers, főleg azután, hogy visszatért hozzájuk a banda vezéregyénisége, John Frusciante. Egyfajta öszszegzésnek is felfogható, hogy válogatáslemezt és videógyűjteményt dobtak piacra, John szólólemezt is készített, most pedig itt a dupla koncertalbum. A RHCP világméretű turnéja során egészen Bécsújhelyig elmerészkedett, szerencsésebb magyar rajongóik ott csápolhattak a bulin. Hogy milyen volt a hangulat, azt mások is megismerhetik, amennyiben beszerzik a zenekar legújabb CD-jét, melyre kétórányi hanganyag fért fel, mégpedig a londoni Hyde Parkban rögzítettek alapján. Érdekes, hogy a fiúk kevesebb régi számot játszottak, s talán nem meglepő módon inkább az utóbbi fél évtizedben elért sikereikre összpontosítottak. Így a sok tekintetben csúcsalbumnak számító Californication áll a középpontban. A 26 nóta között két vadonatúj is felfedezhető: a Rolling Sly Stone és a Leverage Of Space. És különleges zenei csemegének számítanak feldolgozásaik, közöttük Donna Summer I Feel Love című diszkósikere John előadásában, illetve a 45 Grave Black Cross című punkszáma. Emlékezetes koncertrészlet a dobokra, illetve a trombitára komponált örömjáték. (Warner Bros.)

Ezek is érdekelhetnek