Újra táncolnak a kazlak

Sikeres külföldi koncertek után ismét itthon lép fel a Djabe nevű formáció, amely a jazz és a világzene különös ötvözetével kápráztatja el hallgatóit. Szeptember 14-én a debreceni Lovarda, szeptember 15-én pedig a fővárosban található New Orleans Music Club ad otthont a héttagúra bővült zenekarnak.

FiatalokPethes József2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Újra táncolnak a kazlak


A Djabe áprilisban Litvániában, a kaunasi jazzfesztiválon hatalmas sikert aratott, majd következtek a júniusi, amerikai egyesült államokbeli fellépések, amelyek szintén nagy tetszést arattak. A rochesteri nemzetközi jazzfesztiválon olyan világsztárokkal szerepeltek, mint David Sanborn, Oscar Peterson, Rite of Strings vagy Bobby McFerrin. A zenekar három koncertet adott, és a közönség állva, vastapssal ünnepelte a magyar zenészeket. Különösen Barabás Tamás basszusgitárjátéka nyűgözte le az amerikaiakat. A fellépést követően a zenészek kanadai és svédországi meghívásokat is kaptak. Amerika után az Atlanti-óceán másik oldalán is sikert aratott az együttes. A londoni Spitz színpadán csatlakozott hozzájuk Steve Hackett is, s a Genesis egykori gitárosával közösen adták elő a Thiérachei emlék, valamint a Flying című kompozíciókat.

Az ősszel újra Magyarországon lép fel a Djabe. A Táncolnak a kazlak című albumuk dalait adják elő, de új feldolgozásban, hiszen tükröződnek bennük a külföldi fellépések során szerzett tapasztalatok és hatások. A Djabe egyébként afrikai ashanti nyelven szabadságot jelent, s a névválasztás arra utal, hogy a zenészek szabadon kalandozhatnak a különböző zenei stílusok és hangszerek világában. Az 1995-ben alakult zenekar eddig hét CD-t jelentetett meg, közülük a Witchy Tai To 2000-ben a legjobb jazz- és world music-album lett hazánkban, az Update pedig eMeRton díjat kapott 2002-ben.

Ezek is érdekelhetnek