Ritmusok - érzések

E heti kínálatunk: a Romantic zenekar, a Füstifecskék és a Váradi Café.

FiatalokBorzák Tibor2004. 10. 01. péntek2004. 10. 01.
Ritmusok - érzések


Roma
Minden lemezkiadónak megvan az éppen aktuális roma előadókból, zenészekből álló sztárcsapata, úgyhogy rovatunkban ezúttal őket ajánljuk. Elsőként a Romantic zenekart. A slágergyáros trió 1999-ben hódította meg a közönséget, azóta minden évben kiad egy-egy albumot, melyek aztán rövid idő alatt bearanyozódnak, majd platinává válnak. Dal a távolból, Rólad szól, Vágyom rád, Szeretem őt - néhány sikernóta az eddigiek közül. De nemcsak népszerű, úgynevezett romadance alapokra épülő szerzeményeik kapcsán lehet róluk hallani, hanem olyan lényegtelennek tűnő magánéleti mozzanataikról is, melyek bulvársajtóban való megszellőztetése nélkül manapság nehéz talpon maradnia a szórakoztatásra felesküdő fiataloknak. Így hát Győzike ballépései, Katinka fogyókúrái, Zsuzsi szívügyei biztos jelöltek címlapsztorira. Nem mellékesen pedig megjelent negyedik korongjuk, A szerelem hajnalán. Hagyományaikhoz híven ezúttal is romantikus gipsy és latin muzsikára alapoznak. Kínálatukban természetesen van egy csomó befutásra váró felvétel, köztük az első favorit A tegnap véget ért. (Universal Music)

Fecske
Megjelent a paródia is a palettán. A Füstifecskék nevű formáció egy bizonyos XXVIII. Garga Ferenc felfedezettje. Négy jelmezes figura kelleti magát: Kálmán, Vilike, Margit és Lajos bújt színes göncökbe. De hogy kik is ők valójában, az örök rejtély marad. Aktuális magyar slágereket énekelnek, eltorzított hangon, jópofára vett, "romásított" szöveggel. Produkciójukat nem játsszák a rádiók, főleg vidéken lépnek közönség elé, ettől függetlenül a hazai szórakoztatóiparban rekordernek számítanak, ugyanis elsőlemezesként ők tudtak a megjelenést követő harmadik héten a slágerlisták élére törni. Bemutatkozó albumuk platina lett. Tavaly kiadtak egy könyvet is. És már kapható harmadik hanghordozójuk Billiárdan vagyunk címmel. A "buli" Nagy Feró "8 óra munka..." kezdetű örökzöldjével kezdődik, aztán következik a Hajlat (Hajnal), a Tolj már (Szólj már), a Cigánylány (Királylány) és egyéb viccesen átírt slágerek, végül a produkció egy ráadással teljesedik ki. Bery és Váczi Eszter Egyedül című számának romaparódiáját a cigánydalok királynője, Bangó Margit, valamint a karakterszerepekben jeleskedő színész, Forgács Gábor adja elő. (Universal Music/Zebra/Idea)

Café
A Váradi Café oszlopos tagjai sokáig külföldön muzsikáltak. Sokfelé megfordultak a világban, és mindenhol nagy sikerük volt. Kanadában például Gipsy Kingsnek hívták őket, merthogy a Váradi név kiejtése macerásnak tűnt. Ez persze egyfajta elismerés is. A Váradi, a Berki és a Botos família tehetséges zenészeiből verbuválódó együttes tagjai között dzsessz tanszakon végzettek is vannak, úgyhogy az alapokkal nincs baj. Nem tipikus cigányzenét játszanak, a mulatós hangvétel is távol áll tőlük, ha kategorizálni kellene őket, inkább egyfajta kávéházi-világzenei műfajt jelölnénk meg, néhol pedig a dzsessz irányába billen a mérleg. Váradiék azt mondják, hogy senki máséhoz nem hasonlítható stílust teremtettek. És ennek szellemében készült el második, Szeress még! című korongjuk, mely a debütáló, platinalemezig eljutó Járok-kelek a világban fogadtatását igyekszik megismételni. Néhány különlegesség: felcsendül Karády Katalin híres slágere, a Hiába menekülsz, valamint Horváth Jenő Elfeledlek szép lassan téged kezdetű kupléja. A tradicionális felvételeket a Cigányhimnusz képviseli. (BMG Hungary)

Ezek is érdekelhetnek