A Lóczy Lajos verseny legjobbjai a Balti-tengerig utazhatnak

Tizenkét napos lengyelországi körutazás a fődíja a Lóczy versenynek - így okkal lehet izgatott az a hatvan fiatal, akik kiváló tudásuknak köszönhetően bejutottak a középiskolás földrajzverseny döntőjébe.

FiatalokBudai Horváth József2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
A Lóczy Lajos verseny legjobbjai a Balti-tengerig utazhatnak

A Lóczy Lajos Országos Középiskolai Földrajzi Tanulmányi Verseny nagy hagyományokkal rendelkezik és immáron 20 éve országos szintű. A versenyt a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola hirdeti meg az Oktatási Minisztérium támogatásával a középiskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói számára. A diákok általános természetföldrajz, társadalomföldrajz és regionális földrajz témákban mérik össze tudásukat. A első forduló során a központi feladatlapot az iskolákban, egységes időpontban és szabályok szerint írják meg a versenyzők. A május 8-i kaposvári döntőre kategóriánként már csak a legjobb 30-30 fő kap meghívást. A döntő szóbeli, amely évfolyamonként három témában, háromtagú zsűri előtt zajlik. A zsűrik tagjai meghívott egyetemi és középiskolai tanárok, akik egymástól függetlenül pontozzák a versenyzők feleleteit.
Az idén országszerte 550 diák versengett áprilisban azért, hogy a Lóczy Lajos Országos Földrajzi Tanulmányi Versenyen a legjobbak közé kerülhessen. A döntőben is színes mezőnyre lehet számítani, hiszen 14 megye és a főváros diákjai képviselik az ország mintegy 35 középiskoláját. A kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban megrendezésre kerülő döntőn minden induló versenyző és tanára értékes könyvjutalomban részesül, kategóriánként pedig a 2-2 legeredményesebb versenyző csodálhatja meg Lengyelországot a Tátrától egészen a Balti-tengerig.
Elismerve a Lóczy verseny magas szakmai színvonalát a verseny fő támogatója az idei évben is a National Geographic Channel és a National Geographic Magyarország magazin. A döntősök díjain túl, a verseny áprilisi elődöntőjében indult összes tanuló is egy-egy National Geographic ajándékcsomagban részesült.

Ezek is érdekelhetnek