Bombázó a pályán és az életben

Néhány nap múlva kezdődik a hazai rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság, amely kiváló alkalom az olimpián elszenvedett pofonrengeteg elfelejtésére. A magyar válogatott természetesen esélyesként várja a tornát, bár a jóslással vigyázni kell, hiszen legalább öt-hat csapat pályázik még az első helyre. Meg hát emlékezhetünk a volt szövetségi kapitány, Laurencz László szokásos kételyeire, aki sohasem mert esélylatolgásba fogni, hiszen - mint mondta - együttese nőkből áll...

FiatalokKun Zoltán2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Bombázó a pályán és az életben


Már elnézést a szebbik (és néha bizony erősebbik) nem képviselőitől, de Laurencz mesternek igaza volt, a válogatott valahogy sosem tudott megfelelni a papírformának. Amikor kedvező eséllyel indulhatott, akkor betlizett, amikor meg már a hatodik hely is földöntúli boldogságot jelentett volna, minduntalan a dobogóért csatázott. Márpedig most igenis rárakjuk a terhet azokra a kecses vállakra, elvégre a csapat tényleg jó előjelekkel várja a decemberi Európa-bajnokságot.
Az olimpia kudarca után rend lett a fejekben, Mocsai Lajos helyén már a Dunaferr sikeredzője, Kiss Szilárd ülhet a kispadon, és az előkészületi mérkőzésekből ítélve megint kezd magára találni a válogatott. Így vélekedik erről az együttes egyik húzóembere, Radulovics Bojana is.
- Én azért óvatos lennék, aranyéremről inkább nem beszélek, hiszen sajnos többször is az utolsó pillanatban csúsztunk le az elsőségről. Az viszont tény, hogy hazai közönség előtt illene kimagaslóan szerepelnünk, és a szurkolók igényeit ismerve a kimagasló szereplés csakis az arany lehet...
Na tessék! A cél persze nem kivitelezhetetlen, hiszen négy esztendővel ezelőtt Magyarország már Európa-bajnok lett. Mégpedig egy gyengén sikerült olimpia után néhány héttel - igaz, a balsiker akkor nem az ötödik hellyel, hanem a döntőben ötgólos vezetés után elszenvedett vereséggel volt egyenlő. A sydneyi második hely volt Radulovics számára az első érem a magyar válogatottal, hiszen nem sokkal korábban kapta meg a magyar állampolgárságot.
- Örülök, hogy sikerült meggyorsítani az ügyintézést, mert így ott lehettem az olimpián. Amikor a Dunaferrhez igazoltam, még nem volt olyan nagy az ázsióm, de sikerült beilleszkednem a csapatba. A Dunaújvárosban eltöltött évek alatt pedig nagyon megszerettem Magyarországot, így hát kaptam a lehetőségen, hogy felvehetem az állampolgárságot.
Bojana Radulovicsból így Radulovics Bojana lett, a szerbek meg vághattak egy grimaszt, hogy odalett klasszis átlövőjük. (Azóta már Janics Natasa révén eloroztunk tőlük két olimpiai aranyat is.) Radulovics szorgalmasan hajigálta a gólokat klubcsapatában, mígnem orvosai azt mondták: jobb, ha picit abbahagyja a játékot.
- Terhes lettem. Nem terveztük a gyerekszülést, de ha már így alakult, természetesen örömmel fogadtuk a hírt. Egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy végleg abbahagyom a kézilabdát, de még éreztem magamban anynyi erőt, hogy újrakezdjem. Igaz, azért sikerült huszonnyolc kilót híznom...
Ezt megismételtetjük vele, mert nem hiszünk a fülünknek. Elvégre nem könnyű elképzelni úgy Radulovicsot, mint akit könynyebb átugrani, mint megkerülni - de a játékos esküdözik, hogy közelíteni kezdett a mázsa felé. A jó kondi azonban hamar viszszatért.
- Nyolc hónapig azért izzadtam rendesen, de sokat segített, hogy kiskoromban atletizáltam, így csak eltűntek azok a kilók. Hm, azt hiszem, most jól nézek ki...
{p}
Jól néz ki? Hát ez bizony igen visszafogott jellemzés, hiszen abban még a ferencvárosi vagy győri szurkolók is egyetértenek, hogy Radulovics valóságos bombázó - és nemcsak átlövői képességeit tekintve.
- Egyszer kaptam egy felkérést valamelyik férfimagazintól, hogy vállaljam a címlaplány szerepét, de nemet mondtam. Nem érdekel. Jólesik, hogy sokan szépnek tartanak, de én inkább az ügyességemből szeretnék megélni.
Azzal sincs gond. Radulovics az Európa-bajnokságon előbb éppen a nagy rivális csarnokában, Győrben bizonyíthat. A magyar válogatott a D csoportba kapott besorolást. Az osztrákok és fehéroroszok legyőzése nem gond, a franciákkal viszont igazi presztízsmeccset vívhat a csapat - merthogy friss még a tavaly decemberi emlék, amikor a világbajnoki döntőben a változatosság kedvéért ezúttal hétgólos előnyről sikerült elszórakozni a meccset...
Hogy Győrben lesznek nézők, az nem vitás, ám rengeteg gond volt akörül a korábbi világversenyeken is, hogy a meccsek nagy részén a játékosok majdhogynem többségben érezhették magukat a szurkolókkal szemben. A legolcsóbb jegyárak most is kétezer forint körül mozognak, tartottunk is a nagy érdektelenségtől, ám a magyar szövetség kiválóan számolt: minden helyszínre jutott egy közönségvonzó csapat (a norvégok, dánok, németek például több száz drukkert hoznak magukkal), ráadásul a szomszéd ukránoknak, románoknak, horvátoknak is csak negyven-ötven kilométert kell utazniuk, hogy saját együttesüket láthassák. Mondjuk azért az egerszegi csoport szerb, szlovén, horvát hármasa bizonnyal megmozgatja a város rendfenntartóit.
Most azonban még joggal bízhatunk a békés Európa-bajnokságban, amelyet reményeink szerint a magyar válogatott nyer meg. Mert kilenc éve, a szintén hazai rendezésű világbajnokságon a Laurencz-csapatot csak Dél-Korea előzte meg. Legszebb vágyaink válnának valóra, ha megint Magyarország lenne a legjobb európai.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása
A csoport, Debrecen: Norvégia, Spanyolország, Ukrajna, Csehország.
B csoport, Zalaegerszeg: Oroszország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia.
C csoport, Békéscsaba: Dánia, Románia, Németország, Svédország.
D csoport, Győr: Franciaország, Magyarország, Ausztria, Fehéroroszország.
A csoportokból az első három helyezett jut tovább a győri (A és B csoport) és debreceni (C és D csoport) középdöntőbe. A hatos csoportok első és második helyezettje kerül a budapesti elődöntőbe, ahol keresztbejátszással döntik el, hogy melyik két válogatott mérkőzhet december 19-én az aranyért.

Ezek is érdekelhetnek