Ritmusok - érzések

E heti vendégeink: Ganxsta Zolee és a Kartel; valamint a Kasza fivérek és Lajtai Kati zenekara, a Crystal; illetve a Tankcsapda.

FiatalokBorzák Tibor2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Ritmusok - érzések


Keményen
Négy arany- és három platinalemez után hasonló babérokra törekszik a Ganxsta Zolee és a Kartel nemrég megjelent korongja, a Szabad a gazda. Ahogyan eddig, most is kellő botrány övezi a banda produkcióját. Már a lemezborító is meghökkentő, tessék ránézni, minden alvilági kellék megvan rajta a fegyvertől a kábítószeren át a pénzig, és hát a tetovált Jézus-figura... A nóták természetesen kellően mocskos mélységig hatolnak nemcsak a témaválasztást, az életérzést, hanem a szövegeket, a mondandót illetően is. Nem véletlenül olvasható a figyelmeztetés a borítón: szókimondó, durva szövegeket tartalmaz. Néhol annyira alpárira sikeredett, hogy egy valamit magára adó ócska tévéshow-ban is folyamatosan szólna a sípjel. Persze akinek nem tetszik, ne hallgassa, csak hát miféle élménnyel gazdagodik az a fiatal lélek, aki tizennyolc számon keresztül jóformán mást sem hall, mint a kötőszóként használt négybetűs trágár szavakat és a velük kapcsolatos műveleteket és eseményeket. Vajon hogyan keveredett ebbe a buliba a megasztáros Nagy Edmond, aki a legendás amerikai 66-os útról (Route 66) megemlékező nótában tűnik fel Elvisként? Na meg Pierrot, aki az összes zenét írta, sőt ő a hangmérnök és producer is? (Sony Music/Epic)

Lágyan
Milyen hatalmas árok tátong a szókimondó kemény fiúk és a kristálytiszta zenei világot favorizáló triumvirátus között! De hát valamennyi műfaj képviselőinek megvan a saját közönsége - szerencsére. A Kasza fivérek és Lajtai Kati zenekara, a dupla platinalemezes Crystal a lágyabb dallamok híve, témái is magasztos emberi érzésekről szólnak, leginkább a szerelemről. És a harmadik, Trilógia című albumukon sem térnek le a megkezdett útról. A kilenc vadonatúj felvétel mellé mintegy meglepetésként kilencventagú szimfonikus zenekarral rögzítették előző két lemezük legnagyobb slágereit, a Két utazó, a Vigyázz rám! és a Fújja el a szél! című szerzeményeket. Egyébként a friss anyagot úgyszólván csak ez a nagyzenekari kitérő különbözteti meg az előzőektől, mivel a stílus, de még a dalok ívei is a bevált receptek szerint építkeznek, sőt egyes szófordulatok sem ismeretlenek. A zenekar persze mindent megtesz a sikerért, az első befutó slágernek szánt Hajnali fény videoklipje Horvátország egyik legszebb részén, egy középkori erőd által körülbástyázott tengeri öbölben készült. A Crystal november 30-án, kedden este 7-kor ad koncertet a budapesti Körcsarnokban. (Sony Music/Epic)

Összegezve
A debreceni illetőségű Tankcsapda fennállásának tizenötödik esztendejében sikert sikerre halmoz. Tagjai jelentős szakmai díjakat zsebeltek be, a bandavezér még díszpolgárságig is vitte. Ami igazán nagyra értékelhető: a legutóbbi albumukon hallható Örökké tart igazi rádiós slágerré érett, s ez a fiúk által képviselt műfajban igencsak szokatlan. Egyébként a kemény rock, heavy metal vonalat képviselő Tankcsapda - ellentétben a rovat élén megbírált bandával - kevesebb trágár szöveget produkál, mindazonáltal a tankcsapdások is olyan témákat dobnak be, melyek közönségüket foglalkoztatják, róluk szólnak.  A másfél évtized alatt adagolt "legjobb mérgeket" gyűjtötték most egybe eddigi öt albumukról. A szimpla áron kapható, A legjobb mérgek című dupla lemezen az 1989 és 2004 között született legkarakteresebb Tankcsapda-számok java - összesen huszonnyolc! - kapott helyet újrakevert formában. Az első CD-n a rajongók kedvencei, a másodikon pedig a zenekar szívéhez nőtt felvételek pörögnek. S egy vadonatúj nótára is futotta: az Azt mondom, állj! nyitó szám lett. (Sony Music/Columbia)

Ezek is érdekelhetnek