Egy hét magyar futball

Azt ugyebár nem nagyon kell ecsetelni, hogy milyen ez a mi kis futballunk, elég, ha valaki odafigyel a hírekre. Egy álló hétig mi a szokottnál is jobban odafigyeltünk: a Nemzeti Sport szalagcímeit segítségül véve arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen viszontagságokkal kell megküzdeni az átlagszurkolónak. Maradjunk annyiban: nem irigyeljük önöket, magunkat...

FiatalokKun Zoltán2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Egy hét magyar futball

"A túlélés is siker lenne" - hirdeti nyitányként február hetedikén, hétfőn a békéscsabai anyag. Hasonló a bumm az UEFA-nál is, amely meglepve tapasztalta, hogy Németországban néhány játékos adta-vette a meccseket. "Harc indul a fogadási csalások ellen"- tudjuk meg az UEFA-nál járt Bozóky Imre MLSZ-elnök közlése nyomán, és mi mosolyogva (na jó, van, aki rettegve) várjuk a pillanatot, amikor az európai szövetség nemcsak a német, hanem a magyarországi tippmix ellen is tiltakozik - merthogy nálunk is jövedelmez az efféle üzletág, arról ne legyen kétségünk.
Biztosnak tűnik az is, hogy nagy baj van a Fradinál. A mintegy százötvenmilliós, a játékosok felé értendő mínuszt nem cáfolják a klubnál sem, ennek ellenére Furulyás (téesz)elnök mindenkit megnyugtatott: lesz pénz az erősítésekre. Na de nézzük a hazai infrastruktúrát, már szerdáról: a Sport munkatársa még Isztambulban is tudott beszélni Supkával, ugyanakkor a válogatott menedzsere, Hrutka János Budapestről napokig képtelen volt elérni a Nyíregyházán dolgozó Détári Lajost. A "Hiába csöngött a telefon" című cikkből kiderül, Döme szerint őt egyszer sem kereste Hrutka, viszont Hrutka szerint ő egyfolytában bombázta Dömét, tehát valaki minimum mellébeszél, de hát ez nem újdonság számunkra.
"Tárgyalnak, de pénz nincs" - áll a fehérvári cikk címében, és mi csak elismerően bólogathatunk a tulajdonosjelöltek és vezetők elvakultsága láttán, hogy ezek a drága emberek képesek órákig beszélgetni egymással a semmiről. Viszont nagy az öröm: "Megvan a csatár beadványa", tudhatjuk meg Magasföldi Józsefről, aki feljelentette a Fehérvárt, ám valamelyik jóakarója eltüntette magát a feljelentést is - de meglett, heuréka, manapság már a kis sikert is meg kell becsülni. Bezzeg keleten nagyot akarnak fogni.
Csütörtök, csupa jó hír. "Két balszerencsés gól döntött" a magyar válogatott meccsén, meglepődnénk, ha a nagyokat bakizó Király Gábor nem lenne hamarosan Wales tiszteletbeli nagykövete. "Egyre közelebb az összeomlás." A bodajkiak ugyan elutaztak a mérkőzésre, ám a piros-kék csapatból összesen hét játékos akart futballozni, így elmaradt az edzőmeccs, hamarosan elmaradhat az első bajnoki is.
{p}
Eláruljuk: azt is maguk a Fradi-játékosok súgták meg, hogy Tököli Attilával nagy baj történhetett volna. "Harc a gyilkos vírus ellen" címmel tájékoztat a sportlap a csatár szörnyű helyzetéről, akinek nemcsak a pályafutása, hanem élete is nagy veszélyben forgott. Sokkal jobb hír, hogy Fehérvárott "Pénzt osztottak az edzés után", és láss csodát, a csapat annak rendje s módja szerint ki is állt az újabb gyakorlómeccsre. Mint megtudhattuk, pályára léptek - mit léptek, vonultak - a békéscsabai futballisták is, méghozzá egy nagy transzparenssel. "Tüntettek az Előre játékosai", írja meg az újság, hogy azért várható még egy-két merész partizáncsel a csabai ügyekben.
Ügyek persze máshol is vannak: vasárnapra kiderült, "Tornyinak elege lett a magyar futballból", persze, vélhetően a magyar futballnak is elege lett Tornyiból. Az egykori edző mintegy százmilliót akar behajtani a klubokon, és bár kétségkívül sok mindenben igaza van, azért ő sem az a szánnivaló ember. Csak egy példa: Kispestről kirúgták, mert többször hiányzott az edzésekről, ám ő beperelte a Honvédot, és a bíróság másodfokon harmincmilliót ítélt meg neki. Hogy miként jött ki ez az irdatlan összeg? Úgy, hogy Tornyi Barnabás bölcsen elszámolta: még másfél éves szerződése volt, az havi félmillió plusz áfa, továbbá az akkor hetedik helyen álló csapat vele mindkét esztendőben bajnokságot és kupát nyert volna, ami éppen húszmillió forintos prémiumot jelent. Hiszik vagy sem, a bíróság elfogadta ezt az okfejtést... Más kérdés, hogy a Honvéd soha nem fizet majd neki.
Most egyébként hétfő van, új hét kezdődött. Gyanítjuk, a futballhírek terén azért marad minden a régiben.

Ezek is érdekelhetnek