Egy rúgás, két pont

Döng a labda az egyik békéscsabai tornateremben. A megyeközponttól 20 kilométerre lévő Csabaszabadi futballt szerető apraja-nagyja legközelebb itt talált termet...

FiatalokFábián István2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Egy rúgás, két pont

Ez önmagában aligha lenne hír, ha nem a kistelepülésen tanítóskodna Debreczeni Dezső, immár hétszeres Európa-bajnok kick-bokszoló. A tekintély nagy úr a sportban, a gyerekeket pedig különösen vonzza a messze földön híres sportoló. Dezsőnek ráadásul jó esélye van, hogy utolérje Hugyetz Lajost és Pesuth Ritát, és ezzel minden idők legeredményesebbje legyen a sportágban. A harmincéves békéscsabai versenyző ugyanis ötszörös világelső az 57 kilósok közt.
- Éppen tíz éve nyertem első érmemet, Helsinkiben, a semi contact kategóriában. Ebben fél erővel zajlik a küzdelem, és minden akció után számolnak a bírók. Ha például sikeresen fejbe rúgod az ellenfeled, az két pontot ér. Ez persze bizarrul hangzik, de a mi sportágunk sem veszélyesebb a többinél, és a küzdelem során védőfelszerelésben állnak egymással szemben a felek - mondja nem kis büszkeséggel Debreczeni Dezső.
Hazánkban a hetvenes években honosodott meg az Amerikából származó sportág. Népszerűségét jelzi, hogy jelenleg mintegy ötezer igazolt versenyzőt tartanak nyilván. Miből származik a vonzereje? Minden bizonnyal a látványos rúgótechnikának köszönhető, amelyhez az ökölvívásból átvett kéztechnika társul.
- Némelyek azt tartják, azok öltenek a lábukra is védőcipőt, akik az ökölvívásban kevéssé sikeresek.
- Nem hinném, ugyanis nálunk rengeteg óvodás is megismerkedik a sportággal. Én most az alig négyszáz lelkes Csabaszabadiban tanítok testnevelést, és napközis gyerekekre ügyelek. Örömmel látom, hogy milyen lelkesek a legkisebbek is. Egy-egy élménybeszámolón az is kiderül, hogy a nagyobbak is ugyanígy érdeklődnek a kick-boksz iránt. A Békéscsabai Lakótelepi SE-ben több százan űzzük a sportágat. Gregor László, aki az én edzőm is, alig győzi szervezni a tanfolyamkat. Kellő szerénységgel mondom, nyilván szerepe van ebben a példaképeknek is.
- Végtére is elért mindent, ami elérhető. Mégsem hiányzik egy edzésről sem, miközben új terveket is szövöget.
- Nincs annál szebb érzés sportoló számára, mint a dobogó tetején állni és hallgatni a Himnuszt. Ez mindenre magyarázat nálam, bár az is igaz, a csúcson jobb abbahagyni. Aztán az idén, november 29. és december 4. között, hosszú idő után ismét idehaza lesz a világbajnokság. Szegeden, hazai közönség előtt szeretném igazolni, hogy az ősszel Mariborban kivívott két Eb-aranyérmem sem volt véletlen.
Ha már szó esett a sportág néhány sajátosságáról, áruljuk el azt is: a nemzetközi szövetség vezérkara régóta küzd azért, hogy az olimpia programjába is bekerüljön a kick-boksz. Erre egyre jobb eséllyel pályáznak, annál is inkább, mert az idén lobbijuk eredményeképp előreláthatólag tagjai lesznek a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének (AGFIS).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek