Sport szárazon és vízen

Szekeres Imre, a Magyar Triatlon Szövetség újraválasztott elnöke azt mondja, sportáguk a jövő sportja.

FiatalokPalágyi Béla2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Sport szárazon és vízen

Ha belegondolok, hogy világszerte hány millió ember tapossa a pedált, akiknek - Peterdi emlékét idézve - a láb is mindig kéznél van egy kiadós kocogáshoz, így már csak az úszás kell ahhoz, hogy sportággá álljon össze a helyváltoztatásnak e három fajtája. Merthogy a triatlon: három kilométer úszás, 24 kilométernyi kerékpározás és 12 kilométernyi futás. Így, egyben, pihenő nélkül...
A triatlon nincs életkorhoz kötve mint egészségmegtartó foglalatosság. Az elnök maga is teljesíti a távot (egy nagyatádi versenyen a gödöllői Benedek Endre bácsit megelőzte futásban - ő novemberben töltötte be a nyolcvanadik életévét...). Ma Magyarországon a triatlon a legnépesebb egyéni sportág. Pécs, Győr, Budapest, Tiszaújváros, Debrecen mondhatja magát a triatlon bázisának. A nemzetközi összevetést illetően sportdiplomáciában kiválóan állunk, Márkus Gábor a nemzetközi szövetség egyik vezetője, és van három-négy tisztségviselőnk a nemzetközi szervezetekben. Az eredmények ugyanakkor inkább csak közepesek. Ugyan ott voltak a mieink két olimpián is, ám maradandót nem alkottak. Az elnök most azt tervezi, a világversenyeken megemelik a mércét. Különválasztották tehát a menedzselést és a szakmai felkészítést. A leghíresebb magyar "iroman", Kropkó Péter elvállalta az elnökségi tagságot, ez akár garancia lehet arra, hogy nagyobb figyelmet kap majd a minőség. A triatlonverseny semmihez nem hasonlítható: az egésznek már-már fesztivál jellege van. Szekeres Imre nagy álma, hogy Budapesten rendeznek egy világversenyt: a városligeti műjégpálya helyén építenék az alkalmi uszodát, a kerékpárosok a Hősök terén, a Lánchídon tekernének át Budára, a futás helyszíne pedig a rakpartokon lenne. Ezt az eseményt közvetíthetné az Eurosport is, így akár száz-százötven millió ember lehetne szemtanúja, milyen szép a mi fővárosunk. Próbaként szerveznek is egy duatlonversenyt a budai rakparton.
Ami az olimpiai szereplést illeti: Pekingbe két lány és két fiú versenyzőnek kell kijutnia, nyolc év múlva pedig mindkét nemben az első húszban illene végezniük versenyzőinknek. Addig is mindennap következetesen kell dolgozni. E program kedvéért Szekeres Imre lefogyott, és leszokott a cigarettáról. Úgy gondolja, a személyes példamutatáson sok múlik, így hát az elnök is ott liheg egy-egy versenyen a mezőnyben.

Ezek is érdekelhetnek