Suttyófilmrendező

Közönségdíjas lett a 36. Magyar Filmszemlén Árpa Attila Argo című produkciója. A rendezővel, a botrányairól is ismert fiatalemberrel munkatársunk a díjkiosztó után találkozott.

FiatalokPethes József2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Suttyófilmrendező

Igazi médiasztár Árpa Attila. A krisztusi korban lévő fiatalember körül izzik a levegő, egyszerre több vasat is tart a tűzben. Azt mondják rá, a televíziózás fenegyereke, mi több, botrányhős. Tavaly ősszel mutatták be a mozikban Argo című filmjét, melyről lapunkban is írtunk, megjegyezve, hogy nyelvezete régebben nem tűrte volna a nyomdafestéket.

Foci, szex, show
- Elégedett vagy a filmszemlével?
- Teljesen elégedett vagyok. Örülök a közönségdíjnak. Ez nem lehetett véletlen, hiszen eddig százharmincezren látták a filmemet. Pedig alig költöttünk pénzt reklámokra, mert elfogyott. Azt is figyelembe kell venni, hogy a tavaly bemutatott többi közönségfilmmel ellentétben az Argo korhatáros volt. A kritikákkal nem igazán foglalkoztam, mert a mérvadó újságírók furcsa módon nem a filmet kritizálták, hanem engem, ami szerintem butaság és gyávaság. A nyelvezetéről pedig annyit, hogy teljesen hűen tükrözi a kincsvadászok, a bűnözők közti párbeszédet. A trágár beszéd egyébként önmagában is szórakoztató tud lenni, amire már a nagy költők is rájöttek, régebben, mint ahogy a mozgófilmet feltalálták.
- Miért éppen akcióvígjátékot, vagy ahogy fogalmaztál, suttyófilmet forgattál?
- Olyan filmet akartam csinálni, ami szórakoztat, és a magyar filmtörténelemben szokatlan. Erre ez a műfaj tökéletesen alkalmas volt, nem beszélve arról, hogy sokkal mókásabb egy ilyen filmet forgatni, mint egy drámát.
- Mennyire áll közel hozzád a kincsvadászok lelkivilága? Hasonlóan kemény fickónak tartod magad?
- Szeretem a legendákat és a meséket. Ezenkívül mindazt szeretem, ahol erőt és észt váltogatva, illetve kombinálva kell használni, legyen az kincskeresés, sport vagy egy nő meghódítása.
{p}
- Ezért hódolsz kedvenc sportodnak, az amerikai focinak?
- Az amerikai futball ötvözi a sportot az akcióval és a show-val. Minden benne van, ami nekem, a médiának és a közönségnek kell. Még a szex is a csinos, nagy mellű pompomlányok személyében. Ezért mindent el fogok követni, hogy ez a sport Magyarországon is virágozzon.
- Miért nem játszottál az Argóban? Hiszen színészként is bemutatkoztál már, például a Hippolytban.
- Szerepelnék én folyamatosan, csak az a baj, hogy nem vagyok jó színész. A saját filmemben pedig ne szerepeljenek ripacsok. Médiasztárból egyébként van elég az Argóban.
- Minek tartod magad? Színésznek? Rendezőnek? Producernek?
- Olyan embernek, aki tisztában van azzal, hogy jó esetben még egy fél évszázada van arra, hogy azt a rengeteg dolgot megcsinálja, ami a listáján szerepel.

Bűn az őszinteség?
- Nem bántad meg, hogy útjára indítottad a Való Világot?
- Ha én nem indítom el, akkor megteszi helyettem valaki más. Nem bántam meg, mert izgalmas korszak volt, de a mai változatától viszolygok, és örülök annak, hogy már nincs semmi közöm hozzá. A negyedik rész pedig teljesen elveti a sulykot. Igazi prosztók  szerepelnek benne, és a műsor hasonszőrűeknek készül.
- Szereted a botrányokat? Az RTL Klubtól való távozásod ugyanis eléggé botrányosra sikeredett. Egy könyvben kiteregetted a csatorna szennyeseit.
- Nem tartom magam se fenegyereknek, se botrányhősnek. Érdekes, hogy ilyen beceneveket kapott egy ember, akinek a fő bűne talán az, hogy őszinte. Ennyire ritka errefelé az őszinte, szókimondó ember, hogy rögtön egzotikus lényként kezelik?
{p}
- Szeretsz a középpontban állni?
- Minden szereplés médiaértéket képvisel. Ha megfigyelted, hogy az elmúlt egy évben mikor és hogyan jelentem meg, akkor hamar rá fogsz jönni, hogy a szerepléseimmel valamin lendítettem. Akár az Argóval, akár az amerikai futballcsapatommal, a Budapesti Farkasokkal vagy amikor a Gyermekrák Alapítványt támogatva Mikulásnak öltöztem be. Viszont olvastál cikkeket a bulvárlapokban arról, hogy hol nyaraltam, hol lakom, hány gyerekem van és milyen részletei vannak a magánéletemnek? Nem hiszem! Tisztában vagyok a médiaértékemmel, de nem szenvedek feltűnési mániában.
- Milyen értékeket tartasz fontosnak az életben?
- Bármennyire furcsa, de elég régimódi vagyok ilyen kérdésekben. Számomra fontos a becsület és a tisztelet egy másik ember iránt. Az ideálokhoz való ragaszkodás. Az őszinteség. A megbízhatóság. Ha pedig más dimenziókba lépünk, akkor az igazi érték maga az ember. Mindannyian csodák vagyunk, vagyis csodákra képesek, ha hiszünk valamiben.
- Cselekedeteidet a józan ész vagy az érzelmeid irányítják?
- Általában a józan ész végiggondolja a feladatot akkurátusan, majd egy másodperc alatt minden lényegtelenné válik, mert az érzelmek döntenek, gyorsan, könyörtelenül, a következményeket figyelmen kívül hagyva. Az ösztön bennem mindig győz, a logika megbukik.
{p}
Jönnek a nők
- Milyen szerepet játszanak életedben a nők? Az Argóban eléggé háttérbe szorítottad őket.
- Mint ahogyan egy baráti pókerpartiban, egy jó lerészegedésben vagy mondjuk az amerikai futballmeccs nézése közben, a nők inkább csak zavarnak. Az Argóban is hasonló a helyzet. Nem róluk és nem nekik szól a film. A következő filmemmel viszont erősen kompenzálom a nőhiányt. Szerelmi történet lesz, és nem lesz benne szőrös, csúnya, káromkodó pasi.
- Miről szól, és kik játszanak benne?
- Romantikus, érzelmes lesz, nőknek készül, és a libabőr garantált.
- Nem gondoltál még családalapításra?
- Lehet, hogy már meg is alapítottam, lehet, hogy már van egy csomó gyerekem, de az is lehet, hogy boldog agglegény vagyok. Ennyit árulok el a magánéletemről.
- Most éppen min dolgozol?
- Idén októberben szeretném leforgatni az említett filmet. Ezen kívül néhány tévéműsorhoz is kötődik majd a nevem, valamint a Budapesti Farkasokkal az osztrák bajnokságban indulunk.
- Csak közönségfilmeket szeretnél forgatni? Vagy elképzelhető, hogy művészfilmet is csinálsz?
- Ha majd egyszer megbukik az egyik filmem, és csak nagyon kevesen nézik meg, akkor azt mondom: "Ja, kérem, ez egy művészfilm."

Ezek is érdekelhetnek