Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Ritmus

A nagy magyar filmzenealbum
(Universal Music/3T)
Nemcsak az előadói válogatáslemezek sikeresek, hanem a tematikus összeállítások is. Rovatunkban ezúttal a filmek kerülnek középpontba. Elsőként a magyar mozidarabok legnépszerűbb betétdalait felsorakoztató kiadványról essék szó. Valódi kincsesbánya egy ilyen album, hiszen az utóbbi években örvendetes módon sok hazai film készült, és a legnevesebb zeneszerzőket, együtteseket és énekeseket kérték fel hozzájuk közreműködőnek. A műfaji változatosság az előadói gárdában is megnyilvánul, hiszen a Kispál és a Borztól kezdve Király Lindán át a Cotton Club Singersig sokan felbukkannak. Egyik másik nóta már-már emblematikus módon idézi elénk a moziélményt, így például a Bon Bon Valami Amerikája, a Neo Kontrollja, Presser Gábortól a Nagy utazás (Sose halunk meg), Demjén Ferenctől a Kell még egy szó (Honfoglalás), Postássy Juli Puszi nyuszija (A miniszter félrelép) hallatán egyből tudjuk, melyik produkcióból való.

Híres rajzfilmslágerek magyarul
(Zeneker)
Gyerekeknek énekelni hálás dolog. Főleg, ha tuti slágerek szerepelnek a kínálatban. A rajzfilmslágerek ezek közé tartoznak. Hétvégén sok apróság tölti idejét a televízió képernyője előtt, s valljuk be, nem mindig a legbájosabb történetekkel szórakoztatják őket. Egyre több az agresszió (habár egy Andersen-mese is kész horror és Disneyék sem kerülték ki a verekedős jeleneteket), lassan már csak emlékeinkben szerepelnek a bájos tévésorozatok vagy mozifilmek. Még szerencse, hogy a műsorszerkesztők időnként leporolják a régebbi sikereket, így az új generáció is megismerkedhet a hajdani "sztárokkal", akiket úgy hívnak: Kis hableány, Vízipók, Nagy ho-ho-horgász, Denver, Donald kacsa, Mulan, Pumukli, Tarzan, Hófehérke, Dr. Bubó, Vuk, Aladdin, Micimackó. Nincs időrendiség, amúgy is hosszú lenne a sor. A rajzfilmhősök híres dalait gyűjtötte most egy csokorba a Zeneker Kiadó. A lemez külön érdeme, hogy az örökzöld slágerek nem angol nyelven, hanem magyar szöveggel szólnak, méghozzá tehetséges fiatal énekesek előadásában.

Ez itt a reklámzene
(EMI)
Néha fölöttébb idegesítő a média reklámáradata. Leginkább az a bosszantó, amikor filmeket szakítanak meg miattuk. Aztán hatalmas dózisban kapjuk a mosóporokat, a joghurtokat, a söröket, a telefonokat meg az autókat. De ne legyünk igazságtalanok: vannak köztük remekül sikerült klipek is. Egy-egy termék eladásához nem elég az elvarázsolt képi világ, zene is kell hozzá. Ilyen esetben bevált recepteket alkalmaznak, vagyis jól ismert slágert vesznek elő - ha pedig kevésbé ismert, akkor majd a reklám népszerűvé teszi. Des'ree a Ford, a Saffri Duo a T-Mobile, Shaggy a Levi's, Dinah Washington a Pickwick, James Brown pedig az Old Spice "áldozata" lett, slágereik már az említett cégekhez (is) köthetők. Sorolhatnánk még tovább, de ez már így is a reklám helye. Annyi biztos: a reklámzenék eredeti, teljes verzióját bemutató hanghordozó jó válogatás, hiszen a számok a maguk idejében is jók voltak. A végére talán poénból került fel a Kistehén mint a Sziget Fesztivál "terméke".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek