Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 04. 01. péntek2005. 04. 01.
Ritmus

Halász Judit: Zenés mesék - Mesés zenék II.
(Hungaroton Classic)
Becsülendő misszió, melyet népszerű színművészünk, Halász Judit vállalt. Zenés meséket ismertet meg fiatal hallgatóival (persze az idősebb generáció is élvezettel hallgatja!), és mesés zenéket vesz sorra. Először 2001-ben készítette el Mozart Varázsfuvolájának keresztmetszetét, most pedig Kodály Zoltán Háry János című operája került középpontba. Már önmagában is bátor dolog egy hosszabb mű érthető és élvezhető tömörítése, miközben a legjellegzetesebb zenei részeket kell kiválogatni hozzá. Halász Judit remek szerkesztői érzékkel nyúlt a Háry-operához - ebben segítségére volt Lukin László zenetudós -, és bársonyos hangján lenyűgözően meséli el a történetet is. A Hungaroton archív felvételein többek közt Sólyom-Nagy Sándor, Takács Klára, Gregor József szerepel. A lemez végén a Háry János keletkezéséről hallunk néhány gondolatot, s Kodály eredeti népzenei felvételeiből is felcsendül néhány. Erre a sorozatra nagy szükség van, jó lenne gyakrabban kapni belőle egy-egy "fejezetet".

Kormorán: A lovak álma
(Hungaroton)
A Kormorán együttes mindjárt harminc esztendős. Jelentős sikerek és hullámvölgyek is voltak pályájukon, de soha nem hátráltak meg. Koltay Gergely zenekara a hetvenes évek közepétől a folk és rock ötvözetére építi munkásságát; ők maguk mostanság nemzeti rockzenének nevezik stílusukat. Több rockoperát és filmzenét írtak. Az ezredfordulón hosszabb útkeresés után úgy döntöttek, hogy kilencen szövetséget kötnek, és folyamatosan írnak új dalokat. Az alapok megmaradtak, Kodály és Bartók nyomdokain haladnak, ám a hangzás és a mondandó korunk kihívásainak megfelelő. A lovak álma - merthogy a lovak bizony álmodnak és emlékeznek, méghozzá arra a letűnt világra, azokra a szebb napokra, amikor az ember még társnak tartotta őket - című korongjuk összegzésnek és továbbtekintésnek egyaránt felfogható. Szépen komponált, néhol himnikus dalok, mély emberi érzéseket és érzelmeket tükröző szövegek jellemzik a jelenlegi Kormoránt.

Cimbora - Dalok gyerekeknek
(Hungaroton Classic)
Volt egyszer egy Cimbora. A televízió népszerű gyermekműsora sokáig képernyő elé vonzotta az irodalomkedvelő fiatalokat. S bizony nagy űr keletkezett megszűnésével, mert azóta sincs ilyen jellegű adás. Megjelent viszont a Cimbora című lemez, talán éppen az érzékelhető hiány pótlására. É. Szabó Márta szerkesztésében jeles hazai és külföldi költők megzenésített versein túl külön blokkban sorakoznak Weöres Sándor kedves rövidke költeményei Sebő Ferenc muzsikájával, illetve Psyché című művének részletei. Végül pedig ugyancsak Sebő zenéjével szólnak József Attila versei. Természetesen a nyitódal a Cseh Tamás előadásában rögzített Cim-Cim-Cimbora. A Hungaroton archívumából összeállított anyag közreműködői és előadói gárdája jeles egyéniségek: Bodza Klára, Cseh Tamás, Halmos Béla, Juhász Jácint, Másik János, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Udvaros Dorottya és a Tátika énekegyüttes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek