Zenés költő született

Önállóan is megállják a helyüket Katona Klári dalainak szövegei, nyugodt szívvel kimondhatjuk: versei. A "zenés költő" prózában is jeleskedik, sőt szakmai jellegű cikkeket is ír. Az énekesnővel ezúttal kevésbé ismert tevékenységéről beszélgettünk. S még valami: Katona Klári írásaival a jövőben rendszeresen találkozhatnak olvasóink!

FiatalokBorzák Tibor2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Zenés költő született

Klári pályafutása során mindig is fontosnak, mi több, meghatározónak tartotta azt, hogy miről énekel. A szövegek sok esetben versekké magasztosultak. Amikor maga vette kézbe sorsának irányítását, a zene és a szöveg is sajátja lett. Alaposan meglepett bennünket: erre is képes! Mélyről jövő gondolatai meditációra késztetik az embert, a lírai eszközök pedig formailag teszik sajátossá az írásait. Megmutattam költő barátomnak a hófehér papírra gépelt műveket, de azt nem árultam el, ki a szerző. Legnagyobb meglepetésemre Katona Klárira tippelt, pedig egyáltalán nem járatos a popzenében. Egyértelművé vált tehát a senkiével össze nem téveszthető stílus- és érzelemvilág.
- Kevesen tudják, hogy ír...
- Persze. Nincs bulvárhír értéke... Komolyra fordítva szót: amikor elkezdtem írni, nem gondoltam, hogy törődnöm kellene vele, kerüljön jobban a köztudatba. Azt hittem, egy éves cikksorozat országos napilapban, három magamnak írt lemez elég az új oldalról való bemutatkozáshoz. S mert nagyon nagy örömöt hozott, így aztán még kevésbé jutott eszembe a népszerűsítésével foglalkozni. Nagyon boldog voltam, hogy negyvenéves koromban azt írhatták rólam: "új zenés költő született".
- Miért fontos egy előadóművész számára, hogy a gondolatai próza formájában megmaradjanak?
- Már régóta kiléptem az előadóművészi kategóriából. Célom volt. Sikerült. Teljesebb életet hozott.
- Saját maga írja a zenét és a szöveget. Jobb így?
- Egészen más. Sorsom alakítása a saját kezemben van. Többet tudtam meg magamról, tisztábban látom, mi mennyit ér.
{p}
- Mi kell az íráshoz?
- Elhatározás. (Nevet.)
- Kinek mutatja meg először a műveit?
- Egy kislánynak, akiért húsz évvel ezelőtt felelősséget vállaltam.
- Nem gondolt még arra, hogy kötetbe rendezi írásait?
- A kötet nagyon komolyan hangzik, de szeretném kiadni az írásokat. Egy kicsit persze másképp, mint ahogy szokásos. Bankó Éva szerkesztésében 16 részes sorozat fejeződött be velem a Petőfi rádióban. Ennek keretén belül zenébe ágyazva felolvastam néhányat az elkészült írások közül. Most azon dolgozom, hogy a kiadásra kerülő könyv vagy inkább album egy része hallgatható formában egészítse ki az anyagot.
- Miért telnek el mindig évek, amíg új dalokkal jelentkezik?
- Sok minden érdekel, szeretem tágítani saját adottságaim határait. A zenék, amiket elénekeltem, hosszabb életűek lettek, mint sok más popdal. Így más időbeosztással lehetett élni.
- Jó ügyek mellé áll. Legutóbb óvodásoknak szerkesztett míves albumot. Miért éppen nekik?
- Zavar, hogy a tehetséget kiváltságként kezeljük. Nem az. Arra gondoltam, ha valaki egészen pici korában rájön erre, nyert. Az Óvodás dalaim című kiadvány 104 perc bátorítás zenei formában a gyerekekben élő adottságok kibontakoztatására s ennek önálló megtapasztalására.
- Mit tehetünk, mit tehet a gyerekek zenei neveléséért?
- Azzal, hogy egy érvényben lévő, gátló szempontrendszert próbálok felszabadítani, talán többet, mint valaha hittem volna.
- Visszakanyarodva az íráshoz: milyen gondolatok foglalkoztatják jelenleg?
- Az élet megélésének esélyei kicsiknél, nagyoknál. Csodálatosnak látom az életet mint lehetőséget, csakúgy az embert. Keresem azokat a gondolatokat, amelyekkel másokat is hozzásegíthetek olyan élményekhez, melyek ezt számukra is egyértelművé, megkérdőjelezhetetlenné teszik.
- Szeretnénk az írásainak helyt adni a Szabad Föld hasábjain...
- Boldoggá tesz az érdeklődés. Remélem, jókat "beszélgetünk" majd az írásokon keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek