Jé, ez a lány veri a fiúkat!

Soltvadkertről a felületesen szemlélődő idegen a Korona cukrászda emlékét viszi magával. Ez az édesipari katedrális alighanem az ország leggazdagabb fagylaltválasztékával dicsekedhet. Délidőben szaporán fogynak a habos költemények, s a meghitt időszak nem különösebben alkalmas a közvélemény szondázására. Márpedig én arra voltam kívácsi, a nagyérdemű mit szól a város szülöttének, Szávay Ágnesnek a párizsi Roland Garros-n elért sikeréhez.

FiatalokPalágyi Béla2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Jé, ez a lány veri a fiúkat!

Szó, ami szó, volt, aki a pisztáciafagyit jobban ismerte, ám úgy minden második vendég már hallott a "földi" győzelméről a juniorok mezőnyében. Egy kedves felszolgáló kislány még azt is elmagyarázta, hol találom a tini teniszezősztár családi otthonát.
Szávay Zsolt, az édesapa mesélt Ági kezdő ütögetéseiről. A két szülő lelkes amatőrként látogatta a helyi teniszklubot, és ilyenkor rendre elkísérte őket Ági, és olykor a kisebbik lány, Blanka is. Míg apu, anyu ádáz csatákat vívott, a kislány a kortársaival püfölte a labdát. Egyszer valaki felfigyelt arra, hogy Ági veri a két-három évvel idősebb fiúkat. Így került a kislány Kecskemétre Újhidy Zoltán tenisziskolájába. Tizenkét éves korában egy svájci menedzsercég kezdett érdeklődni utána, tucatnyi társával kivitték Spanyolországba, ahol bebizonyította, hogy érdemes a támogatásra. Köztük volt a Mauresmót verő szerb-montenegrói Ivanovics is, a svájci mecénás azonban egy év után odébb állt, és ettől kezdve Simon János menedzser vette át Ági útjának egyengetését.
Természetesen megváltozott a család életrendje: Szávayné a lányokkal felköltözött a fővárosba, az édesapa, Szávay Zsolt azonban nem hagyta a családi otthont és a bócsai munkahelyét, így ő a fiukkal, Leventével Soltvadkerten maradt. Onnan ingáznak, amikor az idejük engedi, a család nagyobbik fele után... Első persze Ági teniszkarriere, ezért magániskolába jár, ahol nincs rá panasz, pedig a sport napi nyolcórányi elfoglaltságot jelent, és ebben Bocskay József edző nem ismer könyörületet. Igaz, a tanítvány ezt nem is igényli.
No de essen szó a sportcsalád többi tagjáról is! Azt mondják a szakemberek, hogy Blanka ugyancsak sokat ígérő tehetség, a két lánynak pedig az a vágya, hogy együtt nyerjenek női párosban Wimbledonban. Ami anyut illeti, ő kézilabdázott Kiskunhalason Daskó Terézia néven, részt vett egy amatőr tenisz-világbajnokságon is, s ma már nem csak játssza, de oktatja is a játékot. Az édesapa valamikor jeles labdarúgó volt, tagja volt annak a soltvadkerti csapatnak, amelyik egy ízben elhódította a Szabad Föld-kupát. De vissza Ágihoz: a felnőttek között csak 278. a világranglistán, ám a célja a legjobb százba jutás, majd a tíz közé szeretné beverekedni magát, ahol belgák, oroszok, amerikaiak állják az útját.
Noha a junioroknál még nem nyernek pénzdíjat, azért a Porsche Hungáriától kapott egy Seat Ibizát, amihez meg kell szereznie a jogsit. A Wesselényi Közalapítványtól is kapott 1 millió 300 ezer forintot, no meg egy szabadkártyát a budapesti WTA-tornára. És persze kap sok-sok aggódó szeretetet a szurkolóktól, akik már annyiszor csalódtak ifjú bálványokban, s most nem szeretnének. Ha így lesz, alighanem fagylalt is őrzi majd Szávay Ági nevét a Koronában.

Ezek is érdekelhetnek