Majd leszállsz a földre...

Szeretem a US Opent, mégpedig mert a Flushing Meadows korrekt kemény borításán már-már laboratóriumi körülmények között csodálhatjuk a teniszt. Ezen aztán még a csodát is tervezni lehet. Mint legutóbb, a Federer-Agassi döntőben.

FiatalokPalágyi Béla2005. 09. 16. péntek2005. 09. 16.
Majd leszállsz a földre...

A svájci hatvankilenc győzelemmel és három vereséggel érkezett a végelszámoláshoz. Ja, és huszonnégy életévvel, szemben Agassival, aki 35 esztendőt nyűtt el. A Las Vegas-i úgy botorkált a pályán, akár egy nyugdíjból visszahívott pincér, elszarusodott tyúkszemekkel a lába ujján. Elkezdődött a meccs, és a sajtfejű svájci ütött, akár a Big Ben. Fent a díszpáholyban a feleség, Steffi Graf egy-egy akció után visszafogottan tapsolt a férjének. "Jól van, apám, már az is szép, hogy idáig eljutottál..."
Aztán Andre elkezdett varázsolni. Csodát művelt, a harmincöt évével úgy teniszezett, hogy arra alig van magyarázat. Talán Mozart zongorázott ekképpen nyolcéves korában. Nyert egy szettet, a másodikat - ám a svájcit nem hozta ki a sodrából: "Jól van, öreg, majd leszállsz a földre, jönnek a munkás, kétkezi gémek, akkor jövök én!" És így lett. Agassi megadta magát, de a sport győzött. Az interjú során, arra a kérdésre, hogy meddig kívánja folytatni, azt válaszolta: "Ez munka, és én végzem a dolgomat. Ez a foglalkozásom. Addig művelem, amíg megtelik a meccsemért a stadion." Erre a nyilatkozatra pedig a lelátón tomboló huszonnégy és fél ezer szurkoló volt a válasz.
Valaki azt mondta, a döntő felért az amerikai Bob Beamon mexikói, 890 centis távolugró világcsúcsával. Lehet, mindenestre Steffi szoknyája körül ott sertepertél két Agassi gyerek. Te jó isten, mi lesz, ha ezek felnőnek és elkezdenek teniszezni...
A nők nem írták be magukat a történelembe. Hacsak azzal nem, hogy a győztes belga Kim Clijsters 2,2 millió dollárt vágott zsebre a győzelme után. A szigorú angol társalkodónő tekintetű Mary Pierce nem állított elé leküzdhetetlen akadályt a döntőben. De azért, meg kell hagyni, a harmincéves Mary jól kihasználta az orosz lányok meg a Williams testvérek elhullását, és valamiféle vákuumban a döntőig lavírozott. Szép sorozat volt, ő folytatja, Clijsters abbahagyja. Élni akar, jómódban, teniszütővel a kézben. De már nem vicsorogva. Igaza van.

Ezek is érdekelhetnek