Most a húszéveseké a világ

Ezúton kérhetünk elnézést az U21-es válogatott tagjaitól, hiszen egyszer már - a svédek elleni vereség után - annak rendje-módja szerint eltemettük őket, ám a fiatalok mégiscsak továbbjutottak Európa-bajnoki selejtező csoportjukból. Igaz, a bolgárok legyőzése és a horvátok elleni hazai döntetlen mellett azért az is kellett, hogy az addig listavezető Svédország utolsó két mérkőzésén egyetlen pontot se szerezzen - különösen az Izland elleni sima otthoni vereség miatt restellkedhetnek a svéd fiatalok.

FiatalokKun Zoltán2005. 11. 11. péntek2005. 11. 11.
Most a húszéveseké a világ

A Róth Antal vezette csapat így csoportmásodikként egy csoportelsővel - méghozzá a legkeményebb ellenfélnek számító Olaszországgal - küzd majd meg a legjobb nyolc közé jutásért. Papíron a helyzet teljesen reménytelen, hiszen az ellenfél mégiscsak a kontinens legjobbja, a címvédő, amely az utóbbi fél évtizedben háromszor is Eb-címet szerzett, és játékosai az olasz nagycsapatok sztárjaival együtt készülhetnek.
Szóval míg ott Roma, Fiorentina, Juve, Udinese, itt Debrecen, MTK, Honvéd és Auxerre-tarcsi. A két játékosállomány között igencsak jelentős a különbség.
- Ezt eddig is tudtuk, természetesen nem mi vagyunk a párharc esélyesei, ám butaság lenne úgy felmenni a pályára, hogy csak minél kevesebbet kapjunk - mondta lapunknak Róth Antal. - Persze, minél kevesebbet kapjunk, ám minél többet rúgjunk, hiszen szeretnénk az utolsó pillanatig harcban lenne a továbbjutásért.
Ez a csapat nagyon együtt van most, képes lehet akár a meglepetésre is, elvégre a játékosok egyre inkább húzóemberek klubjukban. A selejtezőkhöz képest Huszti Szabolcs és Juhász Roland meghívása újdonság, ők eddig a nagyválogatottban játszhattak, ám a görögországi barátságos meccs helyett most velünk készülnek. Jó csapat vagy rossz csapat? Magyar szinten kifejezetten jónak tűnik, és ami mellette szól, hogy ezek a fiúk valóban minden hétvégén játszanak - igaz, jobbára csak az NB I-ben, amelynek színvonaláról lehetnek sejtéseink -, de hitünk szerint ez mégis jobb felkészítést ad, mint a Juve, a Roma vagy a Fiorentina kispadján csücsülni.
Merthogy az olasz fiatalokkal ellentétben a magyar fiúk már igenis komoly szerepet kapnak az élvonalban, és sikerélményük is jócskán akad: Balogh, Czvitkovics, Kanta és Juhász szárnyal az MTK-val, Feczesin az ellenfelek lábát használva mandinerként elkezdte rugdosni a gólokat az Újpestben, a kispesti Takács balhátvéd létére lassan házi gólkirály lesz, Tisza Tibor a feljövőben lévő Diósgyőr csatáraként kettőt vágott Pápán, Fülöp végre teljes meccseket védhet Angliában - csupán az Auxerre első csapatához odaférni képtelen Vadócz és a Metz-cel kieső helyen álló Huszti lóg ki picit a sorból. A hangulattal így nem lehet baj, és az a cél, hogy az eredménnyel se legyen.
Aki tehát szurkolni akar a magyar fiataloknak, az pénteken este fél kilenckor üljön a tévé elé, vagy menjen ki az FTC-stadionba a valószínűleg ingyenes találkozóra. Utóbbi két adattal picit gondban vagyunk, hiszen az elmúlt hetekben állandóan változtak. A szövetség maga sem tudja eldönteni, szedjen-e belépődíjat a meccsre: ha nem szed, semmi bevételhez nem jut, ráadásul mégiscsak rangját veszíti az összecsapás, ha meg szed, akkor néző nem lesz - lehet választani, mindenesetre egyelőre úgy tűnik, nem kell fizetni a mérkőzésért. Helyszín ügyben persze még kacifántosabb dolgok történtek: az MLSZ - látva a budapesti teljes érdektelenséget - először vidékre akarta vinni a találkozót, hátha összejön nyolc-tízezer néző, ám rögvest kiderült, repülőtér-problémák miatt csak a fővárosban lehet megrendezni a selejtezőt. (Sportdiplomáciai erősségünket jól mutatja, hogy bár Anconában sincs A kategóriás reptér, az olaszok mégis a közeli Fermóban játszhatnak hazai pályán...) Először az Üllői út jött szóba, ám az ötletet rövid konzultáció után elvetették; majd a Hungária körúti MTK-pálya lett a meccs helyszíne, erre a rendőrség mondott nemet. Mégpedig azért, mert a mérkőzés kiemelt kockázati faktorú lesz, és a stadion egyáltalán nem biztonságos. Aztán kiderült: a meccset adja az olasz tévé is, s az ő kérésükre lett ismét az Üllői út a helyszín. Immár végleg (?)...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek