Víznézőben a kapitánynál

A magyar úszóválogatott két csapatra oszlott. Jó, hogy van két csapatra való válogatottunk. Az egyik társaság Hódmezővásárhelyen, a másik Balatonfűzfőn végzi a felkészülést a rövidpályás úszó Eb-re. Jó, hogy van két nemzetközi szintű vidéki uszodánk, ahol ezt megtehetik.

FiatalokPalágyi Béla2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Víznézőben a kapitánynál

Míg Gyurta Daniék a vásárhelyi medencébe tempóznak, addig a parton Güttler Károllyal, az utánpótlás szövetségi kapitányával a sportág hazai helyzetét elemezzük. Két nagy klubra épül a sportág, az egyik a Jövő SC, ahonnan tizenkét versenyző érkezett, közöttük Gyurta és a két Verrasztó gyerek, a másik a Kőbánya SE Jakabos Zsuzsival, Maxim Dórával. Ott van persze, a legjobbak között a bajai Hosszú Katinka is, a margitszigeti ifi Eb egyik sztárja.
A beszélgetést a Margitszigettel kezdjük, ahol a mieink, némileg váratlanul, hatalmas sikert arattak. A kapitány úgy vélekedik, a korosztályos kontinensversenyen elért siker csak az előszobája az igazi nagy világversenyeknek a sportágban. Csak a legritkább esetben fordul elő az, hogy egy kiöregedett ifiversenyző a felnőttek között azonnal világszínvonalon tudja folytatni. A mi válogatottunk - immár Risztov Éva nélkül - Cseh Lacira és Kovács Ágira épül, mellettük ott lesznek a margitszigeti érmes tinik. Nekik a pekingi vagy az azt követő, londoni olimpián kell reprezentálniuk a magyar úszósportot.
Ha már az olimpiáról esett szó, természetesen kíváncsi voltam, miként vélekedik Güttler Károly a meglepetés ezüstöt szerzett Gyurta Dani gyengélkedéséről. Nem tartja tragédiának azt, hogy Athén után nem szárnyalt az ifjú tehetség. Jóllehet a híveinek némi csalódást okozott, de a mellúszás az a szám, amelyben egy parányi technikai hiba is látványos visszaeséshez vezethet. Ez történt a mi fiunk esetében is. Mindenesetre az azért nehezen érthető, miként lehetett itthoni versenyen ötödik. Széles Sándor edzővel változtattak a technikán, hamarosan meg is lesz a foganatja, méghozzá 200 méteren 2 perc 10 másodpercen belüli eredmény. Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsi életkorának megfelelően teljesít még akkor is, ha Jakabos a felnőtt világbajnokságon elmaradt a várakozástól.
{p}
Vasárnap este vége volt az ifi Eb-nek, hétfőn pedig repültek Montrealba - ez ilyen erőltetett menetben nem járja. Nálunk háromezer-háromszáz igazolt versenyző van, közülük ki kell kerülnie néhány világraszóló tehetségnek. Ám a követelmények egyre nőnek: van ifi Eb, aztán rövid pályás Eb, melyen nagy csapattal illik megjelenni. Jövőre megrendezik az utánpótlás korúak világbajnokságát, amelyen a 17 évnél fiatalabbak állhatnak rajtkőre; jön a budapesti felnőtt Eb; aztán a felnőtt világbajnokság; majd az olimpia. Aki ezt mind csúcsformában végigcsinálja, nem fog olyan hosszú ideig versenyezni, mint Güttler Károly.
Mások hogy csinálják? Hát úgy, hogy egy-egy kontinensversenyen a második vonalbeli versenyzőiket indítják. Darnyi Tamásnak, Egerszegi Krisztinának és a többi világsztárunknak évente egyetlen fő versenye volt. Ma három-négy alkalommal kell csúcsformába kerülni, mivel a média számon kéri az eredményeket. No és a szponzorok is szeretnék támogatott sportolójukat a dobogó tetején látni, miközben az egész sportág anyagi támogatása is az eredményekre ösztönöz. Hát akkor gyerünk, gyerünk - de meddig? Az angolok felfedezték az úszást, korlátlan összegeket szánnak a fejlesztésére, a versenyzők évente harminc edzőtáborban készülhetnek (nálunk hatszor van rá alkalom). Idehaza kellene az eredmény, de minél kevesebb pénzből. Ha valaki azt hiszi, Güttler Károly kesereg, az téved. Ő csak csokorba szedi a problémákat, a következtetést pedig az újságíróra bízza.
Karcsi ritka sportszerű ember. Az 1988-as szöuli olimpia magyar delegációjának hivatalos vetője Deák Gábor volt. Ő mesélte az alábbi történetet: "Egy-egy versenynap végén az érmesek számára szerény fogadást adtunk. Güttler Karcsi, egyetlen századmásodperccel lemaradva Moorhouse mögött, ezüstérmes lett százméteres mellúszásban. Vigasztalni akartam, mire azt mondta, semmi baj, az angol versenyző ma ennyivel jobb volt. Elámultam, és azt mondtam magamban: ez a fiú a sportágának a hercege..."
A herceg most a parton ül, és a fiatalok tanulnak tőle. Ma, két lángos és egy pohár sör után még mindig 1 p 07 mp-en belül leúszná a száz métert mellen. Ez a 35 éven felüliek korosztályában idehaza toronymagasan a legjobb eredmény lenne, és a világon is élre állhatna, ha elkezdené a tréninget. Nem teszi, az úszósportunk jövőjén munkálkodik. Jó tudni, hogy ott ül a parton.

Ezek is érdekelhetnek