Boldog németek, keserű olaszok

Vártuk mi ennél jóval izgatottabban is az aktuális futball-világbajnokság csoportjainak sorsolását, de hát az elmúlt húsz év alatt már volt időnk megszokni, hogy a magyar válogatott a sorozat zárószakaszában már nem érdekelt. Pedig Lothar Matthäus jól a fejünkbe verte, hogy a csapat igenis ott lesz Németországban...

FiatalokKun Zoltán2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Boldog németek, keserű olaszok

Ám már a kapitány sem a régi: mivel ő is részt vett a müncheni sorsoláson, heccből igazán elővarázsolhatott volna valamelyik gömbből egy Hungary feliratú papirost, hogy legalább kicsit odavalónak érezzük magunkat... A világbajnokság közvetítési jogát megszerző RTL Klub gyorsan nyomatékosította, mennyire érdekli őt egy magyartalan vb. A sorsolás közvetítését sikerült valamikor éjfél körül egy félórába összesűríteni (szégyellje is magát az, aki nagy naivan azt hitte, majd holmi futball-világbajnokság kiszorítja a Barátok közt és a Lost című szuperprodukciókat), és mire felírhattuk volna az egyik négyes résztvevőit, már rég a másik csoportot mutatták, de mindegy. Még jól is jöttünk ki ebből a nagy kapkodásból, hiszen a szakértők így spórolhattak szokásos elmés esélylatolgatásaikkal, amiket hallva a nézők nagy része fejest ugrott volna a vécécsészébe.
Igaz, mi még így is el voltunk kényeztetve a vb-sorsolással az olaszokhoz képest: ott éppenséggel sztrájkoltak az újságírók. Márpedig így a pénteki csoportbeosztást legfeljebb a tévéből és a rádióból ismerhették meg a szurkolók, mert két napig sem a teletext nem működött, sem az újságok nem jelentek meg. (Arrafelé persze a sztrájk teljesen szokványos: egy nappal később a vasutasok tették le a munkát, és az átlagpolgár bizony nem lenne meglepve, ha a pékek, rendőrök, tetőfedők és pálinkafőzők után karácsony estéjén az olasz Mikulás, Babbo Natale jelentené be, hogy rénszarvasaival együtt tüntet a magas autópályadíjak ellen.) A hétfői lapokból azért kiderült, hogy az olaszoknak kötelező az első helyet megszerezniük Ghána, Csehország és az Egyesült Államok előtt, mert másodikként a nyolcaddöntőben nagyot bukhatnak - a papírforma szerint ugyanis történetesen Brazília várna rájuk...
Az olaszok kvartettje persze amúgy is igen erősnek tűnik, bár a magasztos "halálcsoport" jelzőt az argentin, szerb, holland, elefántcsontparti négyes érdemelte ki. Ahol bár kétségkívül a három nagy pályázik a két továbbjutó helyre, igazán meg lennénk lepve, ha Elefántcsontpart nem győzné le legalább az egyik vetélytársát. A kiemeltek közül még az angolok izzadhatnak meg, ugyanakkor nagyszerű sorsolást kaptak a spanyolok, a franciák, no és elsősorban a németek. Costa Rica, Lengyelország és Ecuador vár a házigazdára, és bizony erős a gyanú, Németország éppen ezt a három válogatottat szerette volna maga mellett tudni. Aztán a nyolcaddöntőben, a valódi világbajnokság kezdetén jöhetnek az angolok vagy a svédek...
Valódi világbajnokságot írtunk, hiszen a 32-esre felduzzasztott csoportkör azért nem biztos, hogy csakis nagyszerű meccseket tartogat. Meglepetéscsapatok és váratlan eredmények úgyis lesznek, de azért már most kíváncsi lennék arra, hogy június 15-én délután három órakor az RTL Klub műsorába az Ecuador-Costa Rica mérkőzés vagy Betty, a csúnya lány valamelyik újrafeldolgozása van-e betervezve...

A csoportbeosztás:
A csoport: Németország, Costa Rica, Lengyelország, Ecuador.
B csoport: Anglia, Paraguay, Trinidad és Tobago, Svédország.
C csoport: Argentína, Elefántcsontpart, Szerbia-Montenegró, Hollandia.
D csoport: Mexikó, Irán, Angola, Portugália.
E csoport: Olaszország, Ghána, Egyesült Államok, Csehország.
F csoport: Brazília, Horvátország, Ausztrália, Japán.
G csoport: Franciaország, Svájc, Dél-Korea, Togo.
H csoport: Spanyolország, Ukrajna, Tunézia, Szaúd-Arábia.
{p}
Gyufásskatulya Gelsenkirchenben
Bár már 1974-ben Németország, azaz az akkori NSZK rendezett labdarúgó-világbajnokságot, a jövő évi torna mégis sok tekintetben újdonság lehet a németek számára. Míg harminckét esztendeje 226 selejtezőt játszottak, most már 857 meccsen dől el, hogy mely csapatok lehetnek ott az akkor még tizenhat, ma már harminckét válogatottat felvonultató döntőben. Tízezer újságíró és kereken hárommillió szurkoló érkezik majd a világ minden tájáról a tizenkét új avagy felújított stadionba, amelyek összköltsége meghaladta a másfél milliárd eurót (átszámítva 375 milliárd forintot).
Lássuk, mely arénákban rendezik majd a meccseket.
Berlin, Olimpiai stadion
A csaknem 75 ezres kapacitású létesítményben rendezik majd több más mérkőzés mellett a döntőt. A felújítás költsége meghaladta a 242 millió eurót.
Dortmund, Westfalen-stadion
Itt sikerült a spórolás, alig 36 millió euróból kibővítették a sárga-feketék arénáját, úgyhogy már 67 ezren ülhetnek a lelátón.
Frankfurt, Neuer Waldstadion
A régi Waldstadionból lett egy új Waldstadion: a 49 ezer ülőhelyes létesítményt 188 millió euróból sikerült kigazdálkodni.
Gelsenkirchen, Arena Aufschalke
Mint egy gyufásskatulyát, úgy lehet kihúzni az alig ötéves Arena gyepszőnyegét: a 192 millió eurós beruházásból 54 ezer székre futotta.
Hamburg, AOL-aréna
A hamburgiak nem akartak a régi stadion átépítésével vesződni, hát 242 millióból felhúztak egy vadonatúj, 75 ezres létesítményt.
Hannover, Niedersachsen-stadion
A felújítási költség 63 millió euróra rúgott, ebből egy minden igényt kielégítő, csaknem 45 ezres stadiont lehetett építeni.
Kaiserslautern, Fritz Walter-stadion
Az 1954-es világbajnok csapat csatáráról elnevezett aréna 41 ezer férőhelyessé bővítése 50 millióba került.
Köln, Müngersdorfer-stadion
Lehetne tanulni a lauterniektől, hiszen a 46 ezres létesítmény felújítása a Fritz Walter költségeinek dupláját, 110 millió eurót kóstált.
Lipcse, Zentralstadion
Berlin mellett a második "NDK"-s helyszín. Tavaly avatták a 45 ezres, 90 millió euróból elkészült városi stadiont.
München, Allianz-aréna
A világbajnokság nyitómeccsének otthont adó új, 66 ezer férőhelyes stadiont ebben az évben adták át, 280 millióba került. A benne játszó két klubcsapat miatt hol tiszta kékben, hol pirosban pompázik.
Nürnberg, Frankenstadion
A kisebb arénák közé tartozik, csak 42 ezren férnek el benne. A felújítási költség meghaladta az 56 millió eurót.
Stuttgart, Gottlieb Daimler-stadion
Az 55 ezer nézőt kényelmesen befogadó létesítmény 2005-ben lett teljesen kész 52 millió euróért, itt rendezik többek között a bronzmeccset.

Ezek is érdekelhetnek