Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 12. 09. péntek2005. 12. 09.
Ritmus

Zorán: Koncert a Budapest Sportarénában 2005.
(Universal Music/3T)
Évtizedek óta egyenletes színvonalon teljesít. Zorán Sztevanovity egy generáció emblematikus alakja, a Metró együttes frontembereként, majd szólistaként is maradandót alkotott. Neve márka, dalai garanciák. Zorán nagyot nem tud tévedni, azt adja, amit várnak tőle. Így van ez új DVD-jén is, melyen a Budapest Sportarénában megrendezett idei koncertjének legemlékezetesebb pillanatait idézhetjük fel. De nemcsak szimpla koncertfelvételekről van szó, hanem kapunk ajándékokat is, például a Záróra című dal Toulouse-Lautrec festményeivel illusztrált kisfilmjét vagy négy Metró-slágerre komponált fényképgyűjteményt. A koncert vendégei, Gerendás Péter, Kern András, Somló Tamás, Auth Csilla, Presser Gábor is emlékezetessé teszik a műsort.

Caramel: Nyugalomterápia
(Tom-Tom Records)
Megjelenése után néhány nappal bearanyozódott Caramel első, saját szájíze szerint készült lemeze. (A döntős dalaiból összeállított CD is gyorsan elfogyott, de abba nem sok beleszólása volt.) A törökszentmiklósi srác, Molnár Ferenc nehéz sorból küzdötte fel magát a csúcsra. Talán még a Megasztár győzteseként sem gondolta, hogy ilyen óriási az érdeklődés a zenéje iránt. A Nyugalomterápia címet adta albumának, és valóban, dalai nyugalmat árasztanak (maga a szerző is kényszerpihenőre volt ítélve gerincbántalmai miatt, akkor születtek szívből-lélekből szóló szerzeményei). Caramel nem hagyta magát eltántorítani, olyan anyagot tett le az asztalra, melynek minden hangja vállalható. A Jégszív új változatban hallható, felkerült a korongra Bartók Eszterrel rögzített duettje, és első slágere, a Szállok a dallal, több verzióban. Lemezbemutató koncert december 21-én és 22-én este 8-kor lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

Illés-koncert '96
(Európa Records)
Az Illés örök. Noha az eredeti formációban Pásztory Zoltán dobos halála után már nem létezhet, mégis folyamatosan jelen van a porondon. Most éppen Szörényi Levente hatvanadik születésnapja kínált alkalmat arra, hogy Illésék piacra dobjanak három DVD-t. Az Illés együttes 1996 májusában három telt házas koncertet adott a Budapest Sportcsarnokban. Ennek felvételéből szerkesztettek egy hangulatos filmet, digitálisan feljavított hanggal. Külön érdekesség, hogy a korábbi bulikkal ellentétben nem a vezető slágereiket, hanem a ritkábban előadott számaikat tűzték műsorra. Az István, a király Csíksomlyón-nal a 2003. július 5-i, történelmi jelentőségű előadást idézhetjük vissza. A harmadik koncertfilm Bródy János 1994-es sportcsarnokbeli fellépését tartalmazza.

Lerch István: 50. Szimfónia
(Tom-Tom Records)
Lerch Istvánt a hetvenes évek sikercsapata, a V'Moto-Rock sokoldalú zeneszerzőjeként ismertük meg, Demjén Ferenccel legalább háromszáz közös dalt jegyeznek, közülük a legnagyobbak, a Jégszív, a Várj, míg felkel majd a nap, az Angyallány, a Tűzvarázsló még ma is közkedveltek. Testhezálló nótákat írt többek közt Kovács Katinak, Koncz Zsuzsának, Malek Andreának és Charlie-nak. Ezt a fölöttébb gazdag művészpályát ötvenedik születésnapján muszáj volt megünnepelni. Az 50. Szimfónia címmel megrendezett koncert igazi zenei csemege volt, hiszen ez alkalomból egy hatvantagú szimfonikus zenekar adta elő az áthangszerelt Lerch-slágereket. Természetesen a fent említett énekesek is vendégeskedtek az est folyamán. A hangverseny felvétele immár CD-n is hozzáférhető. És Lerch István lesz a sztárvendég a megasztáros Caramel első nagyszabású koncertjén: együtt éneklik majd a Jégszívet.

Ezek is érdekelhetnek