Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2005. 12. 02. péntek2005. 12. 02.
Ritmus

Barbra Streisand: Guilty Pleasures
(Sony-BMG/Columbia)
Milyen gyorsan röpül az idő! Huszonöt éve már, hogy a világhírű színésznő (akit a hozzá közel állók is kibírhatatlan hisztérikának tartanak néha) és a Bee Gees egyik oszlopos tagja, Barry Gibb poplemez készítésére szövetkezett. S a Guilty óriási siker lett, rajta a Woman In Love című nótával. Most újra együtt a két sztár, negyedszázad elteltével úgy határoztak, megünneplik hajdani találkozásukat, és megint felvettek egy káprázatos albumot. Két dalt együtt énekelnek - mindjárt a nyitó számot, a Come Tomorrow címűt. Jó ötlet volt folytatni a Guiltyt, csak az a kár, hogy ilyen ritkán jönnek össze. Megint várjunk majd huszonöt évet?

Ricky Martin: Life
(Sony-BMG/Columbia)
A latin szívtipróról, Ricky Martinról is régen hallottunk, igaz, ő csak öt esztendeig várakoztatta rajongóit. Gondolhatnánk, ez idő alatt volt alkalma világrengető slágereket írni, vagy legalábbis ki tudta heverni legutóbbi, spanyol nyelvű albumának kudarcát. És valóban: az énekes meglepő produkcióval rukkolt elő. A könnyű kis nótácskáktól a world music és a hip-hop felé mozdult el, és ezzel nem kis kockázatot vállalt. Változtatott macsós külsején is, ezúttal tetovált karral és borostás arccal fényképezték a borítóra. Az Egyiptomban és Indiában rögzített lemezen tíz új dal (és két spanyol verzió) hallható, hármat hip-hop-sztár erősít. A legizgalmasabb felvétel a lírai Save The Dance.

Rod Stewart: The Great American Songbook IV.
(Sony-BMG/J Records)
A harmadik után sokan azt gondolták, nem lesz több. A negyedik után ellenben egyre egyértelműbbnek tűnik a folytatás. Rod Stewart régi időket idéző, nosztalgiázásra is alkalmas dalgyűjteményei nagyon bejöttek. A leghíresebb amerikai standardokat, a mára klasszikussá érett slágereket, főleg a swingeket senki más nem tudná úgy előadni, mint a whiskyn érlelődött hangú énekes. A sorozatot 2002-ben kezdte, tavaly a harmadik darabért Grammy-díjat kapott. Újabb korongján Rod Stewart kedvenc dalait énekli, a duettekhez meghívta Diana Rosst, Elton Johnt és Chaka Khant. Úgy fest, új karrier vette kezdetét, swinget nyolcvanévesen is lehet majd énekelni.

Eros Ramazotti: Calma Apparente
(Sony-BMG/Ariola)
Ha Ricky Martin latin szívtipró, akkor Eros Ramazotti olasz szívtipró. És persze egymás konkurenciái is, ráadásul az itáliai énekes bemerészkedett már karibi térségekbe is. Mégis más-más a karrierjük. Eros mesternek a nyolcvanas évek elején sikerült kitörnie az olasz álomvilágból, főleg a női lélekre ható szerelmes dalokkal. Rekedtes hang is kellett a feltűnéshez, ahogyan Rod Stewartnak. És most itt van Eros Ramazotti tizedik stúdióalbuma, amely egy kivételével olasz nyelvű dalokat tartalmaz a tőle megszokott stílusban és színvonalon. Ezúttal is szerepel egy duett, Tina Turner, Cher után Anastacia bábáskodik egy újabb sláger létrehozásában.

Ezek is érdekelhetnek