Isztriai munícióval Svájcba

Tizenhat csapat részvételével január 26. és február 5. között rendezik Svájcban a férfi kézilabda-Európa-bajnokságot. A magyar válogatott sikerrel vette az akadályt a selejtezőben, így ott lehet a kontinens legjobbjainak vetélkedésén.

FiatalokLázár Lajos2006. 01. 20. péntek2006. 01. 20.
Isztriai munícióval Svájcba

A csapatokat négy négyes csoportba sorolták, Magyarország ellenfele Dánia, Szerbia-Montenegró, valamint Izland együttese lesz. A csoportból három csapat jut tovább a középdöntőbe. Ott Horvátország, Oroszország, Portugália és Norvégia négyeséből kerül ki az újabb három ellenfél. A középdöntő két hatos csoportjának utolsó három helyezettje számára befejeződik az Eb, a harmadik helyezettek mérkőzhetnek az ötödik helyért, míg az első és második helyezettek vívják az elődöntőt, és a győztesek játszhatnak az aranyéremért.
Válogatottunk a felkészülés hajrájában másfél hetet Tatán edzőtáborozott, majd Skaliczki László szövetségi kapitány kijelölte a tizenhat kiutazó játékost. Az Európa-bajnokság főpróbájának az isztriai Horvát-Szlovén Kupát vette a kapitány, ahol olyan rangos ellenfelekkel találkozhatott a magyar együttes, mint az olimpiai bajnoki címvédő Horvátország, az Európa-bajnok Németország, valamint az Eb-ezüstérmes Szlovénia.
- Az eltelt egy évben nem találkoztunk ilyen erős ellenfelekkel, mint ezen a tornán. Meg akartuk mutatni, hogy formálódó csapatunknak van saját játéka és stílusa. Sikerült, hiszen legyőztük a németeket, a szlovénoktól az utolsó pillanatban kapott büntetőből lőtt góllal kaptunk ki, és mindvégig állta a sarat együttesünk a horvátokkal szemben is. Hiba lenne azonban, ha most fejünkbe szállna a dicsőség. Az igazi megmérettetés Svájcban lesz - nyilatkozta Skaliczki László.
A magyar csapatból az Európa-bajnokságon sajnos hiányozik majd sérülése miatt Pérez Carlos, aki általában nyolc-tíz góllal járul hozzá az eredmény alakításához. Szerencsére Ilyés Ferenc meggyógyult, így a bal átlövő posztjára lesz megfelelő játékos. Ami a csoportbeli ellenfeleinket illeti, Izlandot mindenképpen meg kell előzni, és ha ez sikerül, ott vagyunk a középdöntőben. Dánia és Szerbia-Montenegró ellen bármilyen eredmény elképzelhető. Természetesen az lenne jó, ha pontokat szereznénk ellenük, hiszen ezeket az eredményeket visszük tovább. Az isztriai tornán látottak alapján a középdöntőben képes lehet kellemes meglepetésekre a magyar válogatott.
Az első Európa-bajnokságot 1994-ben rendezték, addig csak olimpiákon és világbajnokságokon találkoztak a legjobb válogatottak. 1994 óta kétévente tartanak kontinensviadalt, és Magyarország az eddigi hat Európa-bajnokság közül csak a 2000-es és a 2002-es eseményre nem tudta kiharcolni a részvétel jogát, elbukván a selejtezőn. A legjobb eredményt 1998-ban értük el, akkor hatodik lett válogatottunk. A legutóbbi, a 2004-es Eb-n a kilencedik helyen végeztünk.

Ezek is érdekelhetnek