Zava (és) barátai

Ahogy Vincze Ottó mondta: mindig csak akkor találkozhatok a régi barátokkal, amikor meghal közülük valaki. Sajnos ez már sorozatban a harmadik január volt a magyar sportéletben, amikor egy fiatal játékos tragikus körülmények között hunyt el.

FiatalokKun Zoltán2006. 01. 27. péntek2006. 01. 27.
Zava (és) barátai

Először Fehér Miklós esett össze egy portugál bajnokin, aztán Kulcsár Anita szenvedett autóbalesetet, nemrég pedig Zavadszky Gábor kapott szívinfarktust egy kisebb orvosi beavatkozást követően.Három ifjú sportember - három szörnyű dráma.
Ezen a mostani csúf januári délutánon Zavadszky Gábort búcsúztatta a Papp László Sportaréna háromezres nézőserege. Ültünk a lelátón, és néztük a főszereplőket... s e pillanatban rápillantottunk Zavadszky Gábor özvegyére. Sírt.  Pedig neki nagyon kell már vigyáznia, hogy mikor sír, mikor nevet, mikor ebédel, mikor mit mond. Elveszítette azt a férfit, akit tizenöt éve szeretett, és ezáltal nemcsak egy összetört feleség, hanem egy újságot eladó közszereplő is lett. Mindenki maga dönti el, mennyit enged megmutatni a gyászából: Fehér Miklós családtagjai kérték a sajtót, hogy hagyják őket békén; Zavadszky Gábor özvegye azonban nem kerülte a nyilvánosságot.
Ennek is, annak is megvan az előnye és hátránya, bár talán nem szerencsés olyan fotók tucatjait látni a napilapokban, amelyeken a temetés napján a feleség és a kisgyerekek állják körbe a koporsót. Ez legyen az ő gyászuk, nekünk, kívülállóknak ilyen mélységben semmi közünk az életükhöz. De sajnos a piaci viszonyok nem engedik a csendben emlékezést: volt bulvárlap, amelyik be akarta hívni szerkesztőségébe az özvegyet, hogy ott feleljen az interneten érkező kérdésekre. Mit lehet ilyenkor kérdezni? Hogy hiányzik-e a férje...?
Ekkor érkezett meg a pályára Lothar Matthäus. A család barátja, Hrutka János hívta őt futballozni, ám félő volt, hogy a volt kapitány személye elhomályosítja majd Zavadszky Gáborét. Nagyobb tapsot kapott, mint az összes többi játékos együttvéve, minden mozdulatát ujjongás kísérte, ő pedig remek PR-szakember módjára számolatlanul osztogatta az aláírásokat és nyilatkozott a tévéknek. Elmondta, mennyire tisztelte Zavadszkyt, és milyen nagyszerű futballista volt (azt senki nem kérdezte meg tőle, hogy ez esetben vajon miért nem hívta meg a válogatottba, de most már mindegy). Matthäus ott volt, emlékezett egy tragikus véget ért magyar futballistára, és eközben elköszönt a szurkolóktól...
Győzike is elköszönt. Nevezett úr tipikus példája a kereskedelmi televíziók üzletpolitikájának: hogyan lehet egy, a nyafogáson kívül semmi máshoz nem értő emberből amolyan sztárféleséget kreálni. Ez a Győzike soha nem találkozott Zavadszkyval, ám úgy érezte, neki is fel kell lépnie, hiszen ugyanúgy 1974-ben született. Elfogadjuk, nemes gesztus, ám néhány ferencvárosi drukker taps helyett füttyel köszöntötte. Győző kapásból el is küldte őket a fenébe, amivel maga mellé állította a közönség tekintélyesebb felét, ám miután a két romanticos lány elénekelte, ő maga pedig monoton hangon eldarálta a szöveg rá eső részét, két percig kiabált, hogy egy második dalt ez a közönség nem érdemel meg, és a kis botrányt nagy botránnyá tetézve leviharzott a pályáról. Ekkor gondolkodtunk el, hogy ennek az embernek a kezébe minden körülmények között bűn mikrofont adni...
S közben, három órán át, elnéztük magát a futballt is. Szép gólok, mosolyogtató hibák, nagy kapusbravúrok, pompás cselek jellemezték a tornát, bár értelemszerűen sem a játék, sem az eredmény nem érdekelt itt senkit. Csak a történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy az MTK nyert az FTC előtt, és pályára lépett még a régi Dunaferr, valamint a Zava barátai nevű csapat, amelyet egy alkalommal a szpíker véletlenül "Zava és barátai"-t mondva mutatott be.
Bár úgy szólhatott volna a név!

Ezek is érdekelhetnek