Ritmus

FiatalokBorzák Tibor2006. 03. 03. péntek2006. 03. 03.
Ritmus

Herbie Hancock: Possibilites
(Warner Music)
Az amerikai modern jazz egyik ikonja a zongorista Herbie Hancock. Csodagyerekként kezdte, akárcsak Mozart, tizenegy évesen éppen egy Mozart-zongoraversenyt játszott közönség előtt. A hatvanas évektől kezdve egyre-másra készítette a lemezeket, számuk megközelíti a negyvenet. Közülük a legismertebb és talán a legjelentősebb a Gershwin World, melyen klasszikusokat díszített jazzes és szimfonikus felhangokkal, erre három Grammy-díjat kapott a meglévő hat mellé. A művész tavaly Budapesten is koncertezett Gershwin-műsorával. Legújabb korongján barátaival szerepel, ő adja az alapokat, sokak mellett Paul Simon, Christina Aguilera, Annie Lennox, Santana, Sting énekel. Különleges kiruccanás ez, kikacsintás a populárisabb világba, ugyanakkor mindenképpen egyedi és színvonalas. De azért nem feltétlenül kell rendszert csinálni belőle.

Fej vagy írás? - filmzene
(Tom-Tom Records)
Lengyel Andor Fej vagy írás? című filmjében Görög Zita és Pindroch Csaba viszi a prímet, a betétdalokat tartalmazó lemezen pedig a Supernem és Bartók Eszter. Újabban nemcsak a moziban élvezhetjük a slágereket, hanem hanghordozón is beszerezhetjük, amennyiben kíváncsiak vagyunk a teljes verziókra, mert a filmet nézve persze nem a dallamokra, hanem a képsorokra összpontosítunk. A címadó számot a Supernem trió jegyzi, a lemezen unplugged változatban is felcsendül. A dalszerző, Józsa Alex további két saját nótával, a megasztáros Bartók Eszter pedig egy rövidke gitáros szerzeménnyel jeleskedik. Először hallat magáról a húszéves Reni, aki nagy reménység a szakmában. Jamie Winchester és Hrutka Róbert második albumának címadó dalával, a Last One Out-tal gazdagítja a lírai vonalat.

Kate Bush: Aerial
(EMI)
Tizenkét (!) év után tért vissza a nyolcvanas évek poptörténetének legnagyobb zenei géniusza, a brit származású Kate Bush. Hogy mit csinált ez idő alatt? Valamikor 1990 táján döntött visszavonulása mellett, családot alapított, gyermeket szült. Mostanáig háttérben volt életében a zene, de nemrég megjelent dupla albuma bizonyíték arra, hogy van mit közölnie azoknak, akik még nem felejtették el. Az első korongon hét különálló dal sorakozik, a másodikon pedig kilenctételes szvit hallható. Egyértelmű a fejlődés, az 1985-ös Hounds Of Love és az 1989-es Red Shoes lemezhez képest is, pedig azok csúcsművek voltak. Nehezen hihető, hogy Kate tizenkét éven át ne foglalkozott volna alkotó munkával, a komoly, nagy ívű kompozíciók legalább is erre engednek következtetni. A dupla produkció, noha két fele felépítésében eltérő, mégis egységes: átsüt rajta az emberszeretet és a természetimádat.

Ezek is érdekelhetnek