Kézilabda: idény végén

Görbicz Anita tizenkét napja imádta az egész világot. Másfél hete a földkerekség legboldogabb embere volt. Hat napja pedig csak emészti magát, hogy mégis mit ronthatott el. A győri kézilabdás sűrű programon van túl: előbb megválasztották a világ legjobb játékosává, aztán csapatával megnyerte a bajnoki címet, végül azonban a Győr elbukta a KEK-döntőt.

FiatalokKun Zoltán2006. 05. 26. péntek2006. 05. 26.
Kézilabda: idény végén

- Néhány napig úgy érezhettem, minden sikerült az életemben - mondta Görbicz Anita. - Óriási dolognak tartom, hogy a szurkolók szavazata alapján én lettem a 2005-ös év legjobbja. Persze, tudom jól, ez nem szigorúan véve a szakma elismerése, de legalább annyira fontos, hogy ezáltal méginkább érezhetem a szurkolók szeretetét. Több ezer ember voksolt arra, hogy én legyek a győztes, és ezt aligha tudom méltóképpen megköszönni nekik. Azaz a játékommal talán igen. A bajnoki döntőben ez az elismerés adott nekem szárnyakat, és óriási meccset vívhattunk a Ferencvárossal. Lehet, hogy a közönség egy része azt hitte, könnyed gála lesz a vége, ám éppen az FTC idegenbeli EHF-sikere bizonyítja, hogy remek csapat, amelyet nagyon nehéz legyőzni. A legfontosabb, hogy nekünk egy góllal sikerült, így jöhetett az a csodálatos ünneplés, amelyért megéri egész évben dolgozni.
Igaz, az ünnepléssel azért csínján kellett bánni, hiszen három nappal később újabb nagy feladat várt a Győrre, no meg az akkor vesztes Ferencvárosra is. És a szerepek ezúttal felcserélődtek: a leírt Fradi a hazai sovány siker után idegenben is legyőzte a szerb-montenegrói Podgoricát, és ezzel megszerezte az EHF-kupát, a Győr ugyanakkor a horvátországi döntetlen után háromezer üvöltő szurkolója szeme láttára kapott ki, nagyon simán, a Koprivnicától. Görbicz Anitára mindazonáltal nem lehet panasz: tizenegy gólig jutott. Igaz, nem bánta volna, ha valamennyi lövése "taccs" lesz, miközben csapata megnyeri a KEK-et...
- Sajnos a szezon második nagyon fontos meccsére már elfáradtunk - folytatta, jóval keserűbben, a győri gólzsák. - Akartunk, mentünk, izzadtunk a pályán, ám a horvátokat most csak sokkal jobb játékkal tudtuk volna legyőzni. Pedig ez volt a legnagyobb esélyünk a kupa elnyerésére, mégsem tudtunk élni a lehetőséggel. Szörnyű volt az egész...
De szörnyű ám: a Győr ötödször került európai kupadöntőbe, és eddig mindig hazai pályán kezdett. Általában nyert, hol kevesebb, hol több góllal, ám a visszavágót rendre elbukta. Minden játékos és szurkoló vágya az volt, egyszer a második meccset játszhassa otthonában a csapat, mert akkor meglesz végre az a kupagyőzelem.
A sorsolás most nagyszerű volt - a játék kevésbé.

Első a Veszprém a Szeged előtt
Nemcsak a nők, hanem a férfiak mezőnyében is nagy csatát hozott a bajnoki döntő. A Veszprém-Szeged párharc négy felvonás után 2-2-re állt, úgy, hogy mindkét együttes hozta a hazai meccsét. A döntő döntőjének beillő ötödik összecsapást a jobb alapszakaszbeli teljesítmény miatt Veszprémben rendezték, és az MKB, alaposan visszavágva a három nappal korábbi csúf szegedi vereségért, 27-19-re győzött, így bajnok lett. Sajnos a bajnokcsapat elbúcsúzhat egyik erősségétől, a szenzációs formában védő Solától, aki a következő idényt már alighanem egy országgal odébb kezdi.

Ezek is érdekelhetnek