Lőrincz Tamás Európa-bajnok

Váratlan magyar siker született az idei moszkvai birkózó Európa-bajnokságon, a kötöttfogásúak mezőnyében a ceglédi Lőrincz Tamás aranyérmes lett. A 19 éves sportoló most indult először felnőtt világversenyen, a szakvezetés azzal a céllal nevezte be, hogy tapasztalatokat gyűjtsön. Ehhez képest a 66 kilós súlycsoport eredményhirdetésekor a dobogó legmagasabb fokára állhatott.

FiatalokLázár Lajos2006. 05. 05. péntek2006. 05. 05.
Lőrincz Tamás Európa-bajnok

Lőrincz Tamás öt esztendeje gyakorol a Miszter Tus birkózóiskolában, és eddig kilenc aranyat nyert a különböző korosztályos magyar bajnokságokon. Utolsó éves junior, és - ahogy Hegedűs Csaba, a szövetség elnöke mondta - az idén nyáron, a szombathelyi junior Európa-bajnokságon vártak tőle jó szereplést. Moszkvában zsinórban négy győzelmet aratott, amíg eljutott a döntőig. A fináléban a házigazdák reménységével, Szergej Kovalenkóval birkózott. A mindent eldöntő harmadik menet előtt még az orosz vezetett egy ponttal, ám ekkor Lőrincz Tamás megragadta élete első nagy lehetőségét, remek versenyzéssel négy pontot szerzett, és ellenfelének egyet sem engedélyezett.
"A sorsdöntő meccsem a török Eroglu ellen volt, még a negyeddöntőben - mondta az aranyérem átvétele után az újdonsült Európa-bajnok, aki egyébként Egerben első éves testnevelés szakos hallgató a tanárképző főiskolán -, a török világ- és Európa-bajnok, a legutóbbi olimpián pedig ezüstérmes lett. Amikor őt legyőztem, már éreztem, hogy itt bármi lehet, nekem nincs veszítenivalóm."
Az arany- mellett még két bronzérem is jutott a magyar birkózóknak. Szabadfogásban a 22 éves Hatos Gábor a harmadik helyen végzett a 74 kilós súlycsoportban. A küzdelmek megkezdése előtt a szakág szövetségi kapitánya, Gulyás István azt nyilatkozta, szeretnének legalább egy bronzot hazahozni, és ennek elnyerésére Hatos Gábornak van a legnagyobb esélye. Hatos igazolta a várakozást, a harmadik helyért vívott csatában két menetben bizonyult jobbnak francia ellenfelénél.
A nők mezőnyében világbajnoki ezüstérmesünk, Sastin Mariann most sem okozott csalódást. Az 59 kilós súlycsoportban ugyan vereséggel kezdett, de lehetőséget kapott arra, hogy a vigaszágon javíthasson. Ez sikerült, és végül megmérkőzhetett a bronzéremért. Sastin Mariann spanyol ellenfelének semmi esélyt nem adott, és 23 éves versenyzőnk is felállhatott a dobogóra. Az egy arany-, valamint két bronzérem mellett még két ötödik hely jutott a magyar birkózóknak. A nők mezőnyében Szerencse Mónika végzett ezen a helyen a 63 kilós súlycsoportban, kötöttfogásban Majoros István ötödik lett a 60 kilósok mezőnyében. Az olimpiai bajnok Majoros ötödik helye némi csalódás, tőle jobbat várt mindenki, de az Európa-bajnokság előtt történtek még élénken éltek a versenyzőben: sportszerűtlenséget követett el, kiszökött az edzőtáborból, elment egy születésnapi bulira, majd kocsit vezetett és balesetet okozott. A szövetség vezetői ennek ellenére bizalmat szavaztak neki, mondván, az Európa-bajnokságon jóváteheti a történteket. Csak részben sikerült neki, a bronzcsatában alulmaradt ellenfelével szemben.

Ezek is érdekelhetnek