Huszárosan kezdtek pólósaink

FiatalokPalágyi Béla2007. 03. 23. péntek2007. 03. 23.
Huszárosan kezdtek pólósaink

A női vízilabdázóink például a 2005-ös montreali világbajnokság győzteseiként szállnak medencébe. Ha valakit meg kell süvegelni, lányainknak mindenképp kijár a tiszteletadás... Hiányzik a csapatból a világ egyik legjobb pólósának tartott Drávucz Rita, de azért Godova Gábor együttese így is az aranyéremre ácsingózik. Vetélytársak? Lesznek. Először is az olaszokkal találkoztunk, akik olimpiai aranyérmesek. A nyitány 8-8-as döntetlenje azt jelenti, hogy Új- Zélandot és Kubát nagyobb gólkülönbséggel kell verni az első helyhez, mint teszik majd azt az olaszok. Ha mégsem sikerülne csoportunkban az élen végeznünk, nincs még minden veszve, hosszabb és tekervényesebb úton mégiscsak eljuthatunk akár a döntőig is. Ha sikeresen haladnak előre lányaink, érdemes lesz március 31-én, szombaton fél hétkor (hát persze, hogy reggel) megnézni a döntőt.
A férfiakkal kicsit más a helyzet: ők 2003-ban voltak világelsők, 2005-ben viszont a döntőben kikaptak Szerbia-Montenegrótól. Kikaptunk tőlük többször is, kivéve az olimpiát, amit viszont a szerbek (most már így, Montenegró nélkül) nem tudnak megemészteni.  Repülőrajtot vettek Új-Zéland ellen a mieink, a 21-5-ös győzelem sok jót ígér - hogy mégis mennyit, arról nagy bizonyossággal április 1-jén, vasárnap (hát persze, hogy fél hétkor), a döntő időpontjában győződhetünk meg.
Kapósak a magyar pólósok mindkét nemben szerte a világon. Az olasz leánykoszorúban kapott helyet Valkai Erzsébet, aki Olaszországban találta meg az igazit, és új hazájában már az állampolgárságot is megszerezte. Ő az első meccsen többek között a húgával, Ágnessel is szembenézett. Az új-zélandi együttesben a csapatkapitány az a Boros Zoli, aki a Szolnoki MÁV Coop idegenlégiós kosaraslányát, Gina Farmert vette nőül, és lakhelyéül a zöld szigetet választotta.
És akkor Cseh Laci: minden bizonnyal a világbajnokság egyik szenzációja lesz összecsapása Michael Phelpsszel, az amerikaiak hatszoros olimpiai bajnokával. Laci köszöni, jól van, őszerinte is, edzője, Turi György szerint is kitűnően sikerült a felkészülés, a két összetett szám (200 és 400 vegyes) mellett kiegészítésül a 200 méteres gyorsúszásban indul. A Margit-szigeti Európa-bajnokságon a 100 háttal melegített, hatodik lett, amit enyhe csalódással vett tudomásul. Most, a 200 gyorson milyen jó lenne az a döntős hely! Az édesapja rövidesen utazik utána, az "öreg Laci" is részt vett két olimpián versenyzőként, most a fiát követi majd árnyékként. Ám ami ennél is fontosabb: az édesapa csomagjában lesz az a borotva, amellyel a Laci gyerek majd tükörsimára borotválhatja a kobakját. Ezen a szinten már - hajszálon is múlik a siker... A 200 méteres vegyes úszás előfutamaira március 28-án, szerdán kerítenek sort (nálunk éppen éjjel 2 órakor), a döntő másnap, csütörtökön lesz, reggel kilenckor. Április 1-je, vasárnap, szintén Cseh Laci napja: hajnalban elődöntő 400 vegyesen, aztán a döntő 9 órától.
Kiknek szurkolhatunk még a medencében? Bodor Richárd, Boulsevicz Beatrix, Gyurta Dani, Hosszú Katinka, Kerékjártó Tamás, Szepesi Nikolett, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn célozza meg a döntőbe jutást. Ahol - Gyurta Dani szavaival élve - "minden megtörténhet". Cseh Lacit, Kerékjártót és Bodort leszámítva a többiek még innen vannak a húszon. Számukra Peking lehet az igazi "nagy csobbanás".
A legfrissebbek a hosszútávúszók voltak, a Gercsák fivérek már vasárnap hajnali négykor vízbe ugrottak, az öt kilométeres távon Csaba tizedikként, bátyja, Balázs 23.-ként végzett. Nagy érdeklődéssel vártuk a 35 esztendős Kovács Rita bemutatkozását, aki Balatonalmádiban, az Európa-bajnokságon második lett, és azért tért vissza a sportágához, mert a tíz kilométeres hosszútávúszás Pekingben már szerepel az olimpia műsorán. Rita 15. lett, társa, Barsi Klaudia feladta a versenyt.
A műugrásban az Eb-bronzérmesünk, Barta Nóra egy sikeres szerepléssel akár Kínába ugorhat: a döntőbe jutása - amire három méteren van a legtöbb esélye - már olimpiai kvótát ér.

Ezek is érdekelhetnek