Útra kel a száguldó cirkusz

FiatalokLázár Lajos2007. 03. 16. péntek2007. 03. 16.
Útra kel a száguldó cirkusz

A melbourne-i idénynyitón már a finomított szabályok az érvényesek, ezek alapján kellett a tervezőknek és a műszaki szakembereknek kialakítaniuk a kocsikat. Ilyen új szabály például, hogy azonos cég láthatja el abroncsokkal a csapatokat vagy hogy a váltóáttételt hétvégenként csak egyszer lehet változtatni. A szakma szerint ezek a módosítások oda vezethetnek, hogy az autók tekintetében kiegyensúlyozódnak a viszonyok, és aki jobban vezet, az lesz az esélyesebb.
A nagy kérdés a rajt előtt most az, hogy kik is lehetnek az esélyesek. A világbajnoki címet védő Fernando Alonso természetesen azt nyilatkozta, hogy az ausztráliai futamon nyerni akar, megadva ezzel az alaphangot a további futamokra. A spanyol versenyző kívánsága nem biztos, hogy teljesül, mert a téli szünetben csapatot váltott, a Renault kocsijából átült a McLaren- Mercedesbe, a sportágat ismerők szerint viszont a McLaren csak a szezon második felében lesz igazán versenyképes. Ez nem zárja ki, hogy Alonso és csapattársa, Lewis Hamilton nem lesz ott a végső elszámoláskor a legjobbak között, de a nyitányon nem valószínű az ő remeklésük.
Bernie Ecclestone, a Forma-1 teljhatalmú ura is megszólalt az esélyek latolgatásakor. Ő azt mondta, hogy a 2007-es év világbajnoka Felipe Massa lesz, és a brazil versenyző csapata, a Ferrari is élen végez majd a gyártók mezőnyében. Ecclestone úgy véli, hogy Massa minden segítséget megkap majd Schumachertől, aki még aktív versenyzőként is ellátta tanácsokkal a brazilt. Massa az új korszak királya lehet. A tesztfutamok után a következőket mondta: "A Ferrari a vetélytársak előtt jár a felkészülésben, és ezt ki kell használnunk. Számomra Alonso lesz a legnagyobb ellenfél, hiszen ő nyerte meg a legutóbbi két világbajnokságot. Szerencse, állandóság és gyorsaság is kell a jó eredményekhez. Mindent megteszek a sikerért, és ha végül én nyerek, akkor a világ legboldogabb embere leszek." A Ferrarinál Massa csapattársa a finn Kimi Räikkönen lesz.
Az élmezőnybe várt Honda viszont csalódást okozott a téli tesztidényben. Jenson Button és Rubens Barrichello meg sem tudta közelíteni azt az eredményt, amely miatt rettegtek a japán csapattól az ellenfelek, és amelyre a Magyar Nagydíjon elért győzelemmel tette fel a koronát. Kiderült, hogy nincs minden rendben az autókkal, és a Honda vezetői az Ausztrál Nagydíjat követő háromhetes szünetet az átalakításra szánják.
Ami bennünket, magyarokat érint, továbbra sincs versenyzőnk a Forma-1-es mezőnyben. Kivétel volt a 2004-es év, amikor Baumgartner Zsoltnak szurkolhattunk. Be kell érnünk azzal, hogy augusztus első hétvégéjén ismét lesz futam a Hungaroringen. Ez azt igazolja, hogy rendezésben jók vagyunk, ráadásul Ecclestone 2011-ig szerződést hosszabbított. A szervezés elismerése az is, hogy a Hungaroring alelnöke, Frank Tamás a törökországi futam főszervezője.

Ezek is érdekelhetnek