Egyik eszik, másik csak nyel

FiatalokBalogh Mária2007. 05. 18. péntek2007. 05. 18.
Egyik eszik, másik csak nyel

Végletek közt vergődünk. Magyarországon minden negyedik középiskolás fölös kilókat cipel (ahogy azt írtuk egy héttel ezelőtt), és terjed körükben a fogyókúra-mánia. S velük egy országban több tízezer olyan család él, amelyben emberhez nem méltó körülmények között cseperednek az utódok. Elég az ország keleti végein meg az Ormánságban vagy Dél-Somogyban bepillantani a romatelepek viskóiba, a fedél nélküliek lakta romos épületekbe, a dohos, fűtetlen falusi házakba, a szűkös panellakások zsúfolt otthonaiba, ahol több generáció lakik együtt.
A kétmillió magyar gyermekből - a szülők iskolázatlansága, munkanélkülisége, pénztelensége miatt - 30-40 ezren éveken át nem esznek napi rendszerességgel meleg ételt. Főként nem hétvégenként, amikor zárva vannak az óvodák és az iskolák - sokan ugyanis csak ott jutnak főtt ételhez, különféle alapítványok vagy az önkormányzat jóvoltából.
Pedig az Országgyűlés 1991-ben beiktatott törvénye értelmében minden gyermek különleges védelmet élvez hazánkban. A gyerekek jogairól szóló ENSZ-egyezményt aláíró többi államhoz hasonlóan mi is vállaltuk, hogy minden eszközzel megteremtjük a gyermekek jogát olyan életszínvonalhoz, amely lehetővé teszi megfelelő testi, szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi fejlődésüket.
A nélkülöző, éhező gyerekek életének jobbra fordításáért szakemberek fáradoznak, akik, most először, kész programot tettek le a kormány asztalára "Legyen jó a gyerekeknek!" címmel. Már csak a pénz hiányzik ahhoz, hogy végrehajtsák a több évre szóló, hosszú távú intézkedéseket.
A szegénység általános hátrány, s főként a leszakadó kistérségekben élő és a fogyatékos gyermekeket, a sokgyermekes munkanélküli vagy a létminimumból tengődő magyar és roma családok gyermekeit fenyegeti - emelte ki a program kidolgozója, Ferge Zsuzsa szociológusprofesszor és akadémiai kutatócsoportja. Azonban azt is leszögezték: a gyermekszegénység nem cigánykérdés! A felmérések szerint ugyanis a hazai szegény gyermekek kétharmada, a legszegényebbek fele nem roma. Magyarországon egyébként a nagycsaládosok hatvan százaléka él a létminimum alatt.
- A legveszélyeztetettebb családokban fontos lenne emelni a családi pótlékot, úgy, hogy az a gyermekek étkezésére legyen fordítható - véli Ferge Zsuzsa. További életmentő lépésnek számítana, ha megakadályoznák a családok adósságának felhalmozódását és az emiatt bekövetkező lakáselvesztéseket.
A program hosszú távú célja a rossz körök megszakítása. Aki ugyanis rossz helyre születik, többnyire rossz iskolába jár, nem kap megfelelő képzést, később pedig munkalehetőséget. Vagyis, ha nem teszünk semmit lecsúszása ellen, felnőttkorban a családjában minden megismétlődik utódaival.

A számok nyelvén
- A világon minden negyedik gyerek alultáplált.
- Évente 300 millió apróság éhezik naponta, közülük ötmillió gyerek hal éhen egyetlen év alatt.
- Csak Romániában kétmillió éhező gyermek él, dolgozik és koldul már ötéves korától az UNICEF szerint.

Nem mindenki ebédel
Vannak olyan, hátrányos helyzetű települések hazánkban, ahol két sorban állnak a gyerekek az iskolákban a menzán. Az egyikben azok, akik befizetett ebédjük kiadására várnak, a másikban azok, akik a maradék után áhítoznak. A 14 éve működő, kiemelten közhasznú munkát ellátó Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) a gyermekéhezés ellen küzd, évente háromszor olyan ételosztó akciókat szervez az országban, ahol az élelmiszercsomagok szociális munkások, védőnők, pedagógusok segítségével jutnak el a legszegényebb gyerekekhez. Hazánk 3300 településéről évente 1200 pályázat érkezik a GYEA központjába, tudtuk meg Király Gábortól, a kuratórium elnökétől. Idén a "Mindenki ebédel" programjukban 250 településen 15 ezer gyermek részére biztosítanak meleg ételt hétköznap, hétvégén és a szünidőkre pedig az ehhez szükséges alapanyagot. Tavaly egyik programjuk keretében ötmillió kilogramm élelmet osztottak szét az ország leghátrányosabb helyzetű településeinek iskoláiban, óvodáiban. Most hárommillió kilóra futja az adományokból. A GYEA év végén, 13. alkalommal ismét megrendezi karácsonyi élelmiszer-akcióját a fővárosban, ahová az ország minden területéről érkeznek majd rászoruló gyermekek. Itt 30 ezer darab, egyenként 25 kilós élelmiszercsomagot osztanak ki.

Ezek is érdekelhetnek