Battai bulldogok

Rúgják, viszik a tojás alakú labdát, aztán a földre húzzák őket. Egy kupacban tolonganak, taszigálják, lökdösik egymást a játékosok. A százhalombattai rögbiegyesület játékosai készülnek az országos bajnokságokra. Ezt teszik mostanában a Battai Bátor Bulldogok, az Érdi Bivalyok, a Velencei Kék Cápák és a Dunaújvárosi Szomjas Tevék is.

FiatalokPethes József2007. 09. 07. péntek2007. 09. 07.
Battai bulldogok

Olyan sportágat küzdenek, amely nálunk gyerekcipőben jár. Erre jó példa, hogy a százhalombattai csapat felkészülését román edző segíti, hiszen a románoknál jóval fejlettebb ez a sportág. A hazai rögbiélet központja egyébként Százhalombatta, noha az egyesület alig húszéves múltra tekint vissza. De azért az azóta eltelt időszakban sikert sikerre halmozott, szinte minden évben dobogós helyen végzett: volt benne NB I-es aranyérem és kupagyőzelem. Jelenleg a battai a legnagyobb magyarországi rögbiegyesület, egyedül ez indít a bajnokság minden osztályában és korcsoportjában csapatot. Harmat Ákos, az egyesület elnöke a felnőtt csapatot erősíti, szakkommentátorként rendszeres vendége a sportcsatornáknak, ha éppen rögbiről van szó. A világon a harmadik legnézettebb közvetítések a rögbimeccsek, a 2003-as világbajnokságra kétmilliárd néző volt kíváncsi. Sokan összetévesztik az amerikai focival, pedig annál jóval veszélytelenebb, védőfelszerelés sem kell hozzá. A labdát hátrafelé lehet passzolni, előre csak vinni vagy rúgni szabad. Szerelni csak a labdás játékost lehet, annak földre vitelével, akkor viszont el kell engednie a labdát.
Rúgni, ütni, gáncsolni szigorúan tilos. Nem nevezhető erőszakos sportnak, ezért is van könnyű dolga Tóth Sándor edzőnek, aki gyerekeket toboroz az utánpótlás csapatokba. A bajnokságokon rendre első helyezést érnek el. Meglepő módon kislányok is jelentkeznek, összeállt már a lánycsapat is. A szülők sem tiltakoznak, ha végignéznek egy edzést vagy egy mérkőzést, megnyugodnak, hogy nem törnek csontok, nem verekednek össze a játékosok, mint például egy futballmeccsen. A lendületes sport nemcsak hogy erősíti a fiatalokat, fegyelmezettségre, összetartásra és egymás megbecsülésére is neveli őket. Az angolok, akik évszázadok óta élen járnak a rögbiben, azt mondják, a foci úri sport, amit durva emberek játszanak, a rögbi pedig durva sport, amit úriemberek játszanak. A játékvezető nem véletlenül szólítja gentlemannek a játékosokat.

Ezek is érdekelhetnek