Szavazni fogunk a termőföldről?

Az Alkotmánybíróság a minap zöld utat adott annak a két, korábban az Országos Választási Bizottság által elutasított népszavazási kezdeményezésnek, melyek a termőfölddel voltak kapcsolatosak.

FöldtőkeO. Horváth György2008. 11. 04. kedd2008. 11. 04.
Szavazni fogunk a termőföldről?

A Fidesz–KDNP, illetve Kálmán László nyelvész kezdeményezéseiről van szó, melyről még tavaly nyáron határozott az Országos Választási Bizottság (OVB), s hitelesítette a két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. A Fidesz és a KDNP kezdeményezésének ívén a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?”. A nyelvész aláírásgyűjtő ívén a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"
Az OVB határozat ellen benyújtott kifogásokat az Alkotmánybíróság nem találta megalapozottnak. Így aztán – ha a kezdeményezők is úgy találják jónak, indulhat az aláírásgyűjtés, s akár szavazhatunk is a termőföld sorsáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, azt egyelőre nem tudni.

Ezek is érdekelhetnek