Gálánsak az uniós képviselők

Az Európai Unió hozzon létre, illetve bővítse jövőre azt a pénzalapot, melyet a közösség tejtermelőinek megsegítésére használhatna fel – ez a lényege a héten Brüsszelben kezdett költségvetési tárgyalásnak, mellyel 320 millió euróval növelnék az ágazat válságát oldó keretet.

FöldtőkeO. Horváth György2009. 10. 04. vasárnap2009. 10. 04.
Gálánsak az uniós képviselők

Az Európa Parlament költségvetési bizottsága egy 320 millió eurós tejalapot hozna létre, amelynek révén összesen 750 millió euróra emelkedne az az összeg, amivel már az Európai Unió 2009-ben (itt nyílván előrehozott kifizetésről lenne szó) a bajba jutott tejszektor segítségére siethet – adta hírül a Bruxinfo.hu. A költségvetésről a végső szót az Európai Unió Tanácsa mondja ki, ezért még erősen kérdéses, hogy a tejalap parlamenti ötlete megvalósulhat.


Ahogy még arra sem lehet mérget venni, hogy a képviselők másik döntése, hogy a költségvetés második (agrár- és környezetvédelmi) fejezetébe illesztik be a vidéki területek szélessávú internethez történő csatlakozásának jövő évi költségeit, mintegy 420 millió eurót, amit az év elején elfogadott európai gazdaságélénkítési terv tartalmaz.


(Ha ez a terve sem valósul meg, az érdekes helyzetet teremt: az idén év elején döntöttek arról, hogy az elmúlt években a magas gabonaárak miatt felhasználatlanul maradt, eredetileg intervencióra szánt majd 5 milliárd euróból nem agrárcélú fejlesztésekre fordítják, például a vidéki internetellátásra, gázvezetékek, tározók fejlesztésére. Az uniós agrárlobbi vesztett az ügyben, most legalább ennyit szeretnének elérni.)
 

Ezek is érdekelhetnek