Válság ellen szövetkeznek

Húsz alföldi önkormányzat összefogásával és uniós pályázati pénzekből jöhet létre az a dánszentmiklósi központú regionális gyümölcstermesztő- feldolgozó rendszer, amelynek megvalósítási tervét elküldték a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 02. 08. vasárnap2009. 02. 08.

Kép: Mórahalom Móraker Tészt zöldség gyümölcs felvásárló, válogató és csomagoló üzeme. Fotó: Karnok Csaba, Fotó: Karnok Csaba

Válság ellen szövetkeznek
Mórahalom Móraker Tészt zöldség gyümölcs felvásárló, válogató és csomagoló üzeme. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Amennyiben kedvező fogadtatásra talál az a terv, amelyet húsz alföldi önkormányzat és termelő szervezet fogalmazott meg, akkor még az idén megindulhat egy körülbelül 2 milliárd forintos beruházás Dánszentmiklóson.

Czinege Imre, a térség szocialista országgyűlési képviselője elmondta, hogy az önkormányzatok – többi között Albertirsa, Mikebuda, Nyáregyháza – saját költségvetésükből adják össze a beruházáshoz szükséges, hozzávetően 200 millió forintos önrészt, a többit EU-s pályázaton kívánják elnyerni.

A központ Dánszentmiklóson lesz, ahol hűtőház, feldolgozó és csomagoló bázis épül majd meg, s a rendszerhez 50 kilométeres körzetben a felújított öntözőberendezések is hozzátartoznak. Az ide beszállított gyümölcs egy részéből léalma készülhet, más részét aszalványként lehet értékesíteni jó áron, például az orosz piacon. A friss zöldség és gyümölcs a nyugat-európai üzletekben találhat vevőre.

Az önkormányzati összefogással létesülő regionális feldolgozó egyfajta menekülőút lehet a gazdasági válság szorításából - állítja Czinege Imre. Az Alföld ezen térségében nagy a munkanélküliség, s a beruházás hozzávetően 40 ezer embernek adhat munkát, illetve jövedelem kiegészítést.

Ezek is érdekelhetnek