Egy román, aki 50 milliárd euró felett őrködhet

Karnyújtásnyi közelségbe került Románia számára az európai mezőgazdasági biztos posztja, miután annak eddigi birtokosa, a dán Mariann Fischer Boel bejelentette visszalépését - írta keddi számában a Romania Libera.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 09. 16. szerda2009. 09. 16.
Egy román, aki 50 milliárd euró felett őrködhet

A bukaresti napilap, melyet a Duna Tv idézett, utal arra, hogy Mariann Fischer Boel asszony az európai mezőgazdasági miniszterek találkozóján jelentette be Dánia szándékát, miszerint igényt tartana a klímaváltozásért felelős biztosi tisztségre, amennyiben létrehozzák azt. A lap egy magas rangú hivatalnokot idézve megállapítja: ha Dánia továbbra is ragaszkodott volna a mezőgazdasággal foglalkozó biztosi poszthoz, Romániának aligha lett volna esélye megnyerni azt.

Bukarest e pillanatban úgy érzi, hogy egyre közelebb kerül az áhított célhoz, melyről már a Szabad Föld Online is beszámolt. Ez az ország ugyanis már több mint fél éve lobbizik azért, hogy a jelenleginél fontosabb posztot szerezzen az Európai Bizottságban (most a "soknyelvűségért felelős" biztos foglal helyet a testületben a román Leonard Orban személyében). Már meg is nevezte jelöltjét, aki nem más, mint Dacian Ciolos volt liberális párti román mezőgazdasági miniszter.

Román belpolitikai körökben sokan furcsállották, hogy miért éppen egy ellenzéki párthoz tartozó személyt találtak erre a feladatra. A bukaresti napilap azonban emlékeztet, hogy a szinte azonos erőt képviselő két kormánypárt, nevezetesen a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) csak így tudott kompromisszumra jutni egymással, hiszen egyik sem fogadta volna el a másik párt emberét.

Brüsszelben és a román politikai körök egy részében állítólag azt is csodálkozással fogadták, hogy Bukarest szürke, viszonylag kevéssé ismert technokratát, nem pedig egy nagyobb formátumú, karizmával is rendelkező politikust szánt az említett biztosi posztra. Mellesleg, ugyanez a lap június 29-i számában tudni vélte: Ciolosról egyesek azt is rebesgetik, hogy nem feltétlenül szakmai képességei miatt van esélye, hanem pusztán azért, mert felesége francia.

Az biztos, hogy Franciaország és Németország támogatja a román jelöltet, legalábbis ezt mondta legutóbb Emil Boc román miniszterelnök. A lap egyébként a már említett korábbi cikkében azt a feltevést is megszellőztette, miszerint Párizs cserébe azt várná, hogy a majdani román mezőgazdasági biztos a kinevezési hatáskörébe tartozó posztok betöltésével számos francia polgárt bíz majd meg. A Romania Libera keddi számában megerősíti azt a korábbi információt is, amely szerint Lengyelország ugyancsak feltétlen támogatója lenne a román elképzeléseknek.

A bukaresti lap azonban érzékelteti azt is, hogy Ciolos még korántsem vehet mérget győzelmére, hiszen éppen egy nála „nagyobb súlyú" vetélytárs, Wilhelm Molterer volt osztrák pénzügyminiszter van még versenyben. Hivatkozik egyes, „az Európai Bizottsághoz közelálló" forrásokra is, amelyek a Deutche Wellének adott nyilatkozatban kizárták, hogy a rendkívül fontos mezőgazdasági biztosi posztot akár Románia, akár Bulgária szerezhetné meg. A mezőgazdasági biztosnak rendkívül nagy a felelőssége, hiszen 50 milliárd eurós költségvetést kell kezelnie.

Ezek is érdekelhetnek