Húsz új támogatási forma indul rövidesen

Aktuális agrár-és vidékfejlesztési kérdésekről, a jövő évi agrárköltségvetés tervezetéről, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) soron következő támogatásairól tartottak sajtótájékoztatót a szaktárca vezetői.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 09. 15. kedd2009. 09. 15.
Húsz új támogatási forma indul rövidesen

Az agrárágazat a jövő évben csaknem ugyanannyi támogatást kap, mint az idén - kezdte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára. A GOF-növények (gabona-, olajos- és fehérje növények) top-up támogatásának (kiegészítő nemzeti területalapú támogatás) korábban bejelentett 33 milliárdos elvonásán kívül más tényező nem csökkenti a 2010-es agrárköltségvetést. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tejválságra válaszul, a hazai tejtermelők gondjainak enyhítésére a tejkvóta-kifizetéseket októberre hozzák előre, nem mellékesen a teljes agrárágazat egyetértésével, majd hozzátette, hogy október 15-30. között a SAPS előleget is megkezdik folyósítani, így legkésőbb decemberig minden jogosult gazdálkodó megkapja a támogatást. 

Aktualitásként megjegyezte, hogy az ÚMVP géptámogatási jogcímére 5 ezer kérelem érkezett be, melyről határozathozatal szeptember közepén várható. A kifizetési kérelmek és számlák benyújtási határidejét az érintettek kérésére a tárca november 30-ra módosította, a mintegy 38 milliárd összértékű kifizetések várhatóan januártól elkezdődnek. A falugazdász-hálózat megszűnéséről felröppent híreszteléseket cáfolva Gőgös Zoltán megnyugtatásként kifejtette azt is, hogy a falugazdászok közül szeptember 15-től december végéig legfeljebb 200 főt átirányítanak az MVH-hoz, a kapacitásoknak a feladatokhoz való jobb illeszkedése érdekében - számolt be az agrárhaszon.hu. A kieső időszakban a falugazdászokat az agrárkamarai tanácsadók helyettesítik


Korábban már ismertté vált és új jogcímek is megnyílnak az ÚMVP-ben idén ősszel - közölte dr. Forgács Barnabás (képünkön), a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára. Mind a versenyképesség-növelés és a technológiai korszerűsítés, mind a környezetkímélő gazdálkodás területén, továbbá a vidékfejlesztési intézkedéscsoportok keretében is támogatás válik hozzáférhetővé. Az ÚMVP és a Nemzeti Diverzifikációs Program jogcímeinek indítási ütemezéséről a részletes listát csatoltuk, amely itt olvasható.


Az I. tengely legfontosabb célterületeit kiemelve a szakállamtitkár elmondta, hogy szeptembertől újraindul a fiatal gazdák és a termelői csoportok működésének támogatása, majd októberben nyílik az állattartó telepek korszerűsítésére, az élelmiszeripari beruházásokra, a szakképzésre, illetve a tanyás térségek és a történelmi borvidékek jobb elérését célzó mezőgazdasági utak fejlesztésére kijelölt program. A környezetgazdálkodás témakörében szintén októbertől pályázhatnak az érdeklődők az erdészeti potenciál helyreállítása, az erdő-környezetvédelmi jogcímre, és az erdészeti területeken tervezett nem termelő beruházásokra


Szeptember 1-től 30-ig nyújthatják be kérelmeiket a címbirtokosok az integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítására és működtetésére, októberben lesznek elérhetők a LEADER program térségi pályázatai, valamint november 1-30. között az ÚMVP III. tengelyes intézkedések is újra nyitva állnak.  A szakállamtitkár kiemelte a Nemzeti Diverzifikációs Program elindítását is, melyben a bezárt cukorgyáraknak korábban otthont adó városok - Szolnok, Kaba, Szerencs és Petőháza - térségei pályázhatnak különböző jogcímekre október 1-31. között. Az MTI kérdésére dr. Forgács Barnabás így válaszolt: az ÚMVP négy tengelyének keretében összesen 1.300 milliárd forint használható fel 2013 végéig, amelyből támogatási határozat kiadására már 470 milliárd forint értékben került sor. Ebben azonban még nincs benne az agrár-környezetgazdálkodás négy célprogramjának öt évre szóló, a területalapú támogatásokhoz hasonló rendszerben évente kifizetésre kerülő 250 milliárd forintja, illetve az elbírálás alatt álló vidékfejlesztési intézkedések összege (várhatóan 80 milliárd forint) és a gépbeszerzés 38 milliárdja. Mindezt egybevetve leszögezhető, hogy közel 840 milliárd forint fejlesztési forrásra tartottak eddig igényt az agrárium szereplői és a vidéki kistelepülések pályázói.

Ezek is érdekelhetnek