Ma folytatódik az önkormányzati alku

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége megyei tagjai Debrecenben tanácskoztak a jövő évi költségvetésről. Helyzetük jövőre nehezebb lesz, mint bármikor az elmúlt esztendőkben.

ForrásvidékBalogh Mária2009. 09. 18. péntek2009. 09. 18.
Ma folytatódik az önkormányzati alku

A szervezet a múlt héten felfüggesztette a tárgyalásokat a kormánnyal, amit várhatóan ma, pénteken folytatnak újra a szövetség és a kabinet képviselői.

Gémesi György elnök, a cívisvárosban rendezett tanácskozáson kiemelte: a jövő évben kemény helyzet elé néznek a nagy városok, és a kisebb települések önkormányzatai is. Ennek oka pedig az, hogy a bejelentett bruttó 120 milliárdos állami megvonás helyett vélhetően ennek az összegnek a kétszeresével lesz kevesebb az önkormányzatok rendelkezésére álló
forrás.

Idén az ország 3200 önkormányzatának összesen 3400 milliárd forint jutott a központi költségvetésből. Jövőre ez minimum 200 milliárddal csökken, amihez plusz teherként adódik az áfa emelés, valamint a gazdasági válság következtében kieső iparűzési adók.
Kevesebb pénz jut majd a szociális és az oktatási feladatok ellátásra. Debrecenben csak az utóbbi finanszírozásából több mint egy milliárd forint csökkenésével kell számolni.

 

Ezek is érdekelhetnek