Mire ment el félmilliárd?

A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz egy magyarországi közhasznú szervezet, a Leader szerintük gyanúsan nagy támogatása miatt. Gráf József agrárminiszter határozottan állítja, valós célokra utaltak ki 500 millió forintot.

Forrásvidék2009. 09. 22. kedd2009. 09. 22.

Kép: Gráf József és Jakab István nyilványos mezőgazdasági vitája a Közgazdasági egyetemen. 2007.03.29. Fotó: Bohanek Miklós

Mire ment el félmilliárd?
Gráf József és Jakab István nyilványos mezőgazdasági vitája a Közgazdasági egyetemen. 2007.03.29. Fotó: Bohanek Miklós

Az Inforádió szerint a földművelésügyi minisztérium még december 22-én utalt át 500 millió forintot a Leader közhasznú egyesület számára – a szervezet elvileg ebből az összegből folytatott volna kommunikációs kampányt a nemzetközi válság hatásairól vidéken. Az összegből 60 millió forint egy alapozó tanulmányra, 50 milliót honlap üzemeltetésre, 50 milliót konzultációkra, 120-at a megyei és országos rendezvényszervezésre, 60 millió forintot pedig tájékoztató kiadványra szántak; a projektet összefoglaló tanulmány végül 50 millió forintba, s a projekt-menedzsment 40 millióba került. A kért pénz két hét alatt átutalták.

A parlamentben a fideszes Font Sándor beszélt az ügyről, s a Leader-kampány valós voltát vitatva több kérdést intézett Gráf József agrárminiszterhez.

A tárcavezető válaszában elmondta, hogy a sikeres válságkezelés érdekében az információk helyi terjesztésére külön figyelmet fordított a kormány – ennek forrása viszont nem a tárca volt, hanem a kormányzat. Ráadásul a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület már korábban, több kormányzati fejlesztésnél is megvalósított kommunikációs, képzési, szervezési programokat – szögezte le Gráf.

Ezek is érdekelhetnek