Rövidesen helyi termékek kerülhetnek a boltokba

A Leader-program keretében rövidesen a helybeli boltokban értékesíthetnek egyes agrártermelők. Egy programot dolgoztak ki szakértők, mellyel a nyomonkövethetőség, azaz az élelmiszer-biztonság is garantálható.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 09. 12. szombat2009. 09. 12.
Rövidesen helyi termékek kerülhetnek a boltokba

A leader célok megvalósítását mintegy 76 milliárd forint szolgálja 3021 magyar településen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2013 végéig - közölte Mészáros István, a Magyar Leader Szövetség alelnöke az MTI kérdésére egy szakmai háttér-beszélgetésen.


A leader források 45 százalékát, azaz mintegy 35 milliárd forintot célzottan a vidéki vállalkozások fejlesztésére kell fordítani. Ennek a pénznek a célszerű felhasználását szeretnék segíteni a tájékoztatón részt vevő társulás tagjai. Három szakmai szervezet (a Magyar leader Szövetség, a Kelet-Közép-Európai Kis- és Középvállalkozók Szövetsége, valamint a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége), a Co-op Hungary Zrt, valamint a Ramsys Zrt. egy Leader típusú, azaz alulról szerveződő indított egy klaszterprogramot.
 

Mészáros István elmondta: ez egy úgynevezett agrár-vidék dinamikus klaszterprogram, amelynek fő célja a vidéken működő mikro-, kis- és közepes vállalkozások gazdasági megerősödése, piacra jutási feltételeinek javítása


A két gazdasági társaság bevonásával segítik elő, hogy a helyben megtermelt mezőgazdasági cikkeket gyorsan piacra lehessen juttatni. Ebben vállalt szerepet a Co-op Hungary mintegy 3.000 üzletével. A Ramsys Zrt. pedig az áruk nyomon követhetőségét biztosítja az általa kifejlesztett informatikai háttér segítségével.


A Kelet-Közép-Európai Kis- és Középvállalkozók Szövetsége, valamint a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége pedig a környező országok magyarlakta területein illetve a fiatalok körében igyekszik partnereket találni a kezdeményezéshez.
 

Ezek is érdekelhetnek