Százmillió euróra büntetett az EU

Százmillió eurót - mintegy 27 milliárd forintnak megfelelő összeget - kell visszafizetni Varsónak, mert két, illetve három éve rossz adatok alapján folyósított ki mezőgazdasági támogatást. Magyarországnak egy nagyjából 9 milliárd forintos, hasonló ügye áll már egy éve elbírálás alatt.

ForrásvidékSzabad Föld Online2009. 09. 16. szerda2009. 09. 16.

Kép: KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Százmillió euróra büntetett az EU
KecskemŽt, 2008. jślius 29. MőholdfelvŽtel, fšldalapś t‡mogat‡s. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Lengyelországnak vissza kell fizetnie Brüsszelnek a 2006-07 között a mezőgazdasági terület arányában kapott közvetlen mezőgazdasági támogatást, mintegy 100 millió eurót. Az összeg az országnak az érintett két évben juttatott mezőgazdasági támogatás több, mint 10 százaléka.

A hibát a varsói hivatalnokok követték el, amikor nem lévén még kész az ország légi felvételeken alapuló katasztere, az egyes járások által bevallott adatok alapján osztották ki a támogatást. Varsó fellebbezni készül a szigorú döntés ellen, mert azt aránytalannak tartja. Szerinte a rossz adatok alapján kiosztott támogatás alapján keletkezett kár 20 millió euró lehet.

Magyarország tavaly tavasz óta egyezkedik Brüsszellel egy hasonló ügyben, bár itt a légifelvételek megvoltak, csak azok frissessége, vagyis valóságtartalma miatt alakult ki vita. Nagyjából 9 milliárd forint támogatás visszafizetése a tét.

Ezek is érdekelhetnek