Magyar kukoricáért lobbizott Gráf Brüsszelben

Az új mezőgazdasági biztos, a román Dacian Ciolos első kézből és először élhette meg, miként képes lobbizni a magyar agrárirányítás a hazai gazdálkodók érdekében. Az új uniós agrárbiztos a jövő héten folytathatja az elmélyülést a magyar agrárium problémáiban.

GazdanetO. Horváth György2010. 02. 24. szerda2010. 02. 24.
Magyar kukoricáért lobbizott Gráf Brüsszelben

A hét elején Gráf József régi lemezt vett elő ismét Brüsszelben. Az agrárminiszterek rendes találkozóján ugyanis részt vett Dacian Ciolos, az új uniós agrárbiztos. Gráf ugyanis ismét felvetette az utóbbi három évben kialakult helyzet tarthatatlanságát és javasolta, hogy a gabona-intervenciós körbe vegyék vissza a kukoricát.

Nem véletlen e felvetés, ugyanis éppen hazánk az az egyik ország, ahol évről évre a legnagyobb mennyiségben terem tengeri, s ennek részének - akár több millió tonnának - mindig újra kell keresni a helyét a piacon. Az olyan évek, mint például a mostani, mikor pang a gabonapiac, óriási gondot okoz a termelőknek. Ezen segíthetne – ahogy az minden nagyobb megerőltetés és veszteség nélkül megtörtént 2004–2007 között többször – a kukorica uniós felvásárlása intervenciós feltételek között.

A korábbi biztos ugyanis egy olyan agrárreformot vezetett be a közösségben, ahonnan a tengeri intervenciója kikerült. Ez leginkább a magyar gazdáknak „fájt.”

A miniszterek egyebek közt megvitatták azt a kérdést, hogy a közös mezőgazdasági politika keretében szükséges lenne-e olyan pénzügyi mechanizmus megteremtése, amely rugalmas, gyors reagálást tesz lehetővé az egyes termelői ágazatokban előálló válsághelyzetek kezelésére. A válasz Gráf József szerint a többség részéről igenlő volt.

Téma volt az is, eléggé piacorientált-e a mostani közös mezőgazdasági politika. Magyar vélemény szerint néhány területen túlságosan is az – itt szintén említette Gráf József a kukoricatermelő ágazatot –, aminek következtében könnyen bejuthat az unióba nem megfelelő minőségű termék. A meglévő uniós piacfenntartó eszközök Budapest álláspontja szerint nem nyújtanak megfelelő védőhálót olyan esetekre, amikor egyes ágazatok sérülékennyé válnak.

Ciolos a jövő hét második felében Magyarországra látogat, s március 5-6-án Nádudvaron a III. Magyar Agrárakadémián vesz részt. Itt folytathatják az érintettek a magyar és közép-európai érdekekért a lobbizást, hiszen éppen a Közös Agrárpolitika jövője, 2013 utáni szerkezete lesz a legfőbb vitatéma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek