Ingyen-tanácsok vállalkozóknak

Aki vállalkozásba kezd, hamar rájön, hogy nem is olyan egyszerű folyamatosan követni az adó- és járulékrendszer gyakori változásait és kiigazodni a bonyolult jogszabályok közt. Mostantól nem csak a könyvelő segíthet: az Állami Foglalkoztatási Szolgálat ingyenes tanácsadást indított mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

GazdanetIlijin Kinga2010. 04. 22. csütörtök2010. 04. 22.

Kép: Pen, Calculator and Ledger, Fotó: © Royalty-Free/CORBIS

Pen, Calculator and Ledger
Pen, Calculator and Ledger
Fotó: © Royalty-Free/CORBIS

Ingyenes tanácsadásra jelentkezhet minden mikro-, kis- és középvállalkozás vezetője, de a kezdő vállalkozók is, ha nem találják a kivezető utat a szabálylabirintusból. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szakemberei térítésmentesen segítenek megválaszolni a kérdéseket. A kezdők megtudhatják, hogy milyen formában érdemes elindítani vállalkozásukat, és hogy ehhez milyen feltételeknek kell megfelelni, a középhaladókat pedig a jogszabályi környezettel, az adózási- és járulékkedvezményekkel, a munkaerő-megtartással és a foglalkoztatási formákkal kapcsolatban tudják tájékoztatni a tanácsadók, de az éppen aktuális pályázati- és hitellehetőségekről is nyújtanak információt.

A kérdésekkel egyelőre csak a Közép-magyarországi és a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központokhoz fordulhatnak a vállalkozók. Munkajogi, adójogi és cégjogi tanácsadás Budapesten, Cegléden és Vácon, pénzügyi-, gazdasági-, adójogi tanácsadás Dunaújvárosban, Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben vehető igénybe előzetes időpontkérés után. Az ÁFSZ tervei szerint júliustól mindkét régióban komplex jogi-pénzügyi tanácsadást biztosítanak, a hálózatot pedig fokozatosan bővítik, így idővel az egész ország területén elérhetővé válik az ingyenes szolgáltatás. A tanácsadáshoz kapcsolódva az év vége felé hasonló céllal létrehoznak egy weboldalt is, amelyen a vállalkozók gyakori kérdéseire adnak választ, könnyen elérhetővé teszik az őket érintő jogszabályokat és pénzügyi információkat, de az aktualitásokról, így a szabályváltozásokról, pályázatokról és hitellehetőségekről is beszámolnak.

Ezek is érdekelhetnek